Het nieuwe solliciteren

10-02-2017 Redactie vacatures.nl
Mobiel vacatures zoeken, online sollicitatiegesprekken en games spelen in de selectieprocedure. Dat is hoe het sollicitatieproces er steeds vaker uit ziet. Het nieuwe solliciteren draait om snelheid en het benadrukken van kwaliteiten. De klassieke manier van solliciteren, met een brief en een cv, wordt minder belangrijk. Dit zijn de opvallendste ontwikkelingen op sollicitatiegebied.



Motivatievideo

In plaats van een geschreven brief, wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een motivatievideo. Met een video val je op, omdat een werkgever direct ziet wie hij of zij voor zich heeft. Daarnaast hechten werkgevers steeds meer waarde aan kwaliteiten en minder aan ervaring. Kwaliteiten zijn levendiger over te brengen op beeld dan op papier.

Bedrijven spelen hierop in door het voor werkzoekenden makkelijker te maken om via een video te solliciteren. Randstad en Tempo-Team hebben bijvoorbeeld al een app waarmee kandidaten zichzelf door middel van video kunnen presenteren. Voor werkzoekenden zijn er verschillende bedrijven die video-coaching aanbieden en helpen bij het maken van een sollicitatiefilmpje.

Sollicitatiegesprek via Skype

Ook sollicitatiegesprekken vinden steeds vaker plaats via video, bijvoorbeeld via Skype. Een van de grootste voordelen van een videogesprek is tijdsbesparing voor zowel de recruiter als de sollicitant. Onderzoek wijst uit dat de beleving van een gesprek via video niet anders is dan bij een face-to-face ontmoeting. Recruiters krijgen op deze manier de kans om een sollicitant te observeren en beoordelen zonder dat het veel tijd kost of de sollicitant moet reizen voor de afspraak. Hierdoor is het laagdrempeliger om iemand uit te nodigen voor een gesprek.

Wie bij Unilever wil solliciteren, hoeft bijvoorbeeld al niet meer op gesprek te komen. Unilever selecteert het personeel uitsluitend via een video-interview en een online game.

Solliciteren via een spelletje

Het klinkt niet serieus, maar tegenwoordig kan een spelletje je een nieuwe baan opleveren. Om onder alle sollicitanten de juiste kandidaat snel te vinden, maken steeds meer bedrijven gebruik van ‘serious gaming’. Deze speciaal ontworpen games geven werkgevers inzicht in de vaardigheden van sollicitanten en filteren kandidaten die zichzelf in hun brief veel beter voor doen er direct uit. Ook hacks en puzzels worden steeds vaker in sollicitatieprocedures gebruikt.

Spellen worden door bedrijven ook vaker ingezet om sollicitanten bekend te maken met de werkzaamheden binnen een bedrijf. Oliegigant Shell liet bijvoorbeeld de Shell Explorer Game ontwikkelen, waarbij de speler op zoek moet naar gas en olie en belangrijke beslissingen moet nemen.

Anonieme sollicitaties

Anoniem solliciteren zorgt er niet voor dat je als sollicitant opvalt, maar dat is juist het voordeel. Iedere sollicitant krijgt op deze manier namelijk een eerlijke kans. Door het weglaten van naam, leeftijd en afkomst zijn positieve en negatieve discriminatie niet meer mogelijk. De gemeente Den Haag deed eerder al een succesvolle proef met anoniem solliciteren. Meer mensen met een migratie-achtergrond kregen een baan. Ook voor ouderen neemt de kans op een baan toe bij anoniem solliciteren.