2017: de crisis voorbij

13-12-2016 Redactie vacatures.nl
Goed nieuws op de vroege ochtend: in 2017 is Nederland uit de economische crisis. Dat maakt het Centraal Plan Bureau (CPB) vanochtend bekend in de Decemberraming. Het herstel heeft hiermee acht jaar geduurd, wat voor Nederlandse begrippen een lange herstelperiode is. Toch komt dit volgens het CPB vaak voor na een financiële crisis. Vorige week blikten we al terug op de economische ontwikkelingen van 2016, wat ons positief stemde voor het komende jaar. Aan de vooravond van 2017 blijken de vooruitzichten nog beter dan verwacht.



Economische groei

Afgelopen september verwachtte het CPB voor 2017 een economische groei van 1,7 procent. Vandaag ligt die voorspelling op 2,1 procent. Drijvende kracht achter deze groei? De Nederlanders zelf. De consumptie van de Nederlandse huishoudens groeit van 1,6 procent in 2016 naar 2,1 procent in 2017, wat de economie aanjaagt. Deze toename in consumptie is mogelijk doordat de lonen de afgelopen twee jaar fors zijn gestegen. Huishoudens hebben meer inkomen en kunnen en durven daardoor meer uit te geven. Het aantrekken van de woningmarkt zorgt er ook voor dat mensen meer uitgeven, onder andere aan verhuizen en een nieuwe inrichting. Het bruto binnenlands product, de belangrijkste graadmeter voor de economische ontwikkeling in Nederland, komt in 2017 per hoofd van de bevolking terug op het niveau van voor de crisis in 2008.

Dalende werkloosheid zet door

Dit economisch herstel vertaalt zich volgend jaar verder naar de Nederlandse arbeidsmarkt. In 2016 nam de werkloosheid al met bijna 1 procentpunt af tot 6 procent, een daling die sinds 1970 pas één keer is voorgekomen. In 2017 daalt de werkloosheid verder naar 5,3 procent. Dit percentage staat gelijk aan een totaal aantal werklozen van 475.000. Deze daling in werkloosheid komt door het groeien van de werkgelegenheid: in 2017 neemt de werkgelegenheid bij bedrijven toe met 1 procent. Het aantal werknemers in de zorg en bij de overheid blijft stabiel. Ondanks deze goede vooruitzichten blijft de werkloosheid nog wel boven het niveau van 2008 (4%).

En verder?

De vooruitzichten voor het nieuwe jaar zien er over het algemeen dus rooskleurig uit. Toch zijn er ook zaken die het enthousiasme matigen. In 2017 trekt de inflatie aan. Hierdoor stijgt de koopkracht in 2017 (0,7%) aanzienlijk minder hard dan in 2016 (2,7%). Daarbij zorgt de internationale situatie op het gebied van politiek en beleid voor veel onzekerheid; er komen in veel landen verkiezingen aan, de Brexit moet vorm gaan krijgen en Trump gaat het Witte Huis betrekken. De gevolgen van deze ontwikkelingen zijn volgens het CPB een risico zijn voor de Nederlandse economie en die van de eurozone als geheel. Afwachten dus. Het vooruitzicht dat de uitgaven en inkomsten van de Staat in 2017 voor het eerst in negen jaar tijd in evenwicht zijn, geeft in ieder geval frisse moed voor de jaarwisseling.