Meer 50-plussers terug op de werkvloer

01-12-2016 Redactie vacatures.nl
De arbeidsmarkt trekt eindelijk ook voor ouderen aan: er zitten steeds minder mensen van boven de 50 in de WW. Dit maakte het UWV gisteren bekend. Dit is een welkome ontwikkeling na een periode van drie jaar (januari 2013 – januari 2016) waarin het aantal 50-plussers in de WW met gemiddeld 49 procent toenam. In februari 2016 sloeg deze trend om in een daling, die nu gemiddeld op -6 procent ligt.



Regionale verschillen

Eind oktober 2016 kregen in totaal 200.900 50-plussers een WW-uitkering op een totaal van 419.600, wat iets minder dan de helft (48%) is. Sinds februari van dit jaar vinden meer en meer 50-plussers hun weg terug naar de arbeidsmarkt; landelijk ligt dit percentage op 6 procent. Regionaal gezien zijn hier echter grote verschillen in: De grootste daling in het aantal 50-plussers met een WW was te zien in Friesland (-13%) en de kleinste in Noord-Holland en Utrecht (-4%). Qua absolute aantallen vonden in Zuid-Holland de meeste 50-plussers weer een plekje op de werkvloer: 2600 in totaal.

Werkhervatting

Opvallend is dat mannen van boven de 50 makkelijker weer aan het werk komen dan vrouwen in diezelfde leeftijdscategorie: 47 procent van de mannelijke 50-plussers had binnen een jaar weer een baan tegen 35 procent van de vrouwen. Verder valt op dat mensen die voor hun werkloosheid een uitzend- of tijdelijk contract hadden sneller weer aan het werk kwamen dan mensen die voorheen een vast contract hadden. 50-plussers in de zorg of culturele sector vonden vaak weer werk in diezelfde sector, terwijl leeftijdsgenoten uit de industrie of financiële dienstverlening hun heil in een andere sector moesten zoeken.

Ruimte voor verbetering

Volgens John de Wolf, die sinds april 2016 de rol van ambassadeur van 50-plussers bekleedt, is er ondanks deze positieve trend nog genoeg ruimte voor verbetering. “Het is belangrijk dat we de kansen die de arbeidsmarkt gaat bieden, ook echt benutten. (…) Door het wegnemen van vooroordelen bij werkgevers, willen we ervoor zorgen dat werkzoekende vijftigplussers gewoon weer aan tafel komen voor een gesprek.”