Beste kans op een goedbetaalde baan? Ga Tandheelkunde studeren!

21-11-2016 Redactie vacatures.nl
Afgelopen week kwam de Keuzegids 2017 uit, de onafhankelijke consumentengids die de kwaliteit van alle opleidingen in Nederland vergelijkt en beoordeelt. Wat blijkt? Na een opleiding in de alfarichting, zoals Culturele Antropologie, kan het lang duren voordat je een fatsoenlijk betalende baan hebt. Hoe je wel kans hebt op een goedbetaalde baan? Door Tandheelkunde, Bedrijfskunde of Geneeskunde te studeren!



Bèta vs. alfa

De Keuzegids, die ieder jaar uitkomt, kijkt niet alleen naar de inhoud van opleidingen, maar ook naar de kansen die je hiermee hebt op de arbeidsmarkt. Op de huidige arbeidsmarkt kun je het beste uit de voeten met een bèta-achtergrond. Kijkend naar pas afgestudeerden vindt 97% van de studenten met een bètastudie gemakkelijk een baan. Degenen met de volgende opleidingen achter de rug verdienen als starter op de arbeidsmarkt het meest:

1. Tandheelkunde (€ 5530,- bruto per maand)
2. International Business Administration (€ 3260,- bruto per maand)
3. Geneeskunde (€ 3140,- bruto per maand)

Uiteraard heeft de Keuzegids ook gekeken met welke studies je het slechtst af bent wat betreft het vinden van een (goedbetaalde) baan. Voor sommige studierichtingen is het vooruitzicht zo slecht dat hier een zogenoemde ‘crepeerindex’ voor in het leven is geroepen: studies waarmee je de grootste kans op armoede hebt na afstuderen. Dit zijn allemaal alfa- of gammastudies. De top drie:

1. Kunst- & Cultuurstudies
2. Culturele Antropologie
3. Internationaal Recht

Mensen met een alfa- of gamma-achtergrond hebben meer moeite met het vinden van een baan en zijn vaker veroordeeld tot een werkervaringsplek of slecht betaald freelance werk. Ook duurt het voor alfa’s langer voordat zij een baan op niveau hebben; zo is het voor archeologen het moeilijkst om daadwerkelijk werk te vinden in hun vakgebied.

Verandering op komst?

Volgens Frank Steenkamp van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie zullen de verschillen in kansen voor alfa’s en bèta’s minder worden door de aantrekkende economie. “Nu roept de industrie dat iedereen techniek moet studeren, maar het kan goed zijn dat we al die mensen over een paar jaar niet zo hard nodig hebben. Je ziet dat bedrijven eerst weer in harde zaken investeren. Maar het is gebruikelijk dat, als de economie langer bloeit, er meer ruimte komt voor dingen die we leuk vinden, zoals cultuur en sociale voorzieningen.” Verlies dus niet de moed als je een alfa-achtergrond hebt; over een paar jaar zouden de rollen zomaar omgedraaid kunnen zijn.