Werknemer omringt zich graag met ja-knikkers

03-11-2016 Redactie vacatures.nl
We omringen ons op de werkvloer graag met mensen die ons positieve feedback geven, zo blijkt uit onderzoek van twee Amerikaanse universiteiten. Collega’s die kritischer zijn, negeren we. “Shopping for Confirmation”, noemen de onderzoekers van Harvard University en University of North Carolina het, oftewel: shoppen voor bevestiging.



Voorkeur voor positieve feedback


De onderzoekers volgden 300 werknemers over een periode van vier jaar, waarbij ze vooral keken naar de interactie met collega’s. Daarbij viel op dat ze voor advies vooral terugkwamen bij de mensen die eerder positief waren geweest. De meer kritische collega’s bleken zij eerder te mijden.

Dezelfde trend deed zich voor in een onderzoek onder 300 studenten: zij moesten een opdracht maken en zichzelf daarna beoordelen. Vervolgens ontvingen ze feedback op hun werk. Was deze minder positief dan hun eigen beoordeling, dan bleken relatief veel studenten (28%) in een volgende opdracht niet meer met deze beoordelaar te willen samenwerken. Bij de studenten die een vergelijkbare of betere beoordeling kregen van hun collega, lag dit percentage op 7%.

Kritiek is bedreigend, maar nodig


De angst voor kritische feedback hangt volgens de onderzoekers samen met het zelfbeeld dat mensen hebben. Wanneer de beoordeling door collega’s niet overeenkomt met het beeld dat iemand zelf heeft, ervaart diegene dat vaak als een bedreiging. “Mensen concentreren zich over het algemeen op hun positieve eigenschappen en laten de negatieve kanten buiten beschouwing,” zegt Francesca Gino, professor aan Harvard Business School.

Volgens Gino zijn we er niet goed in om onszelf objectief te beoordelen. En dat is slecht voor onze prestaties, zegt ze: “Dit is een kostbaar iets. Je bewust zijn van je eigen tekortkomingen - of je het nu leuk vindt of niet – is een essentieel onderdeel van jezelf verbeteren.” Wie zich echt wil ontwikkelen, als werknemer en als mens, zal dus ook kritische mensen om zich heen moeten verzamelen.