Sollicitatiegesprek? Gebruik de tips van deze carrière-experts

24-10-2016 Redactie vacatures.nl
Je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en je bent ervan overtuigd dat je geknipt bent voor de functie. Maar hoe zorg je ervoor dat je gesprekspartner dat ook ziet? De Britse krant The Guardian sprak met ervaren sollicitatie-experts, die tips geven om je tot in de puntjes voor te bereiden op je gesprek.



1, 2, 3... Ontspan!


‘Let goed op je lichaamstaal’ is een veelgehoord advies voor sollicitatiegesprekken. Klinkt eenvoudig, maar hoe doe je dat eigenlijk? Volgens psycholoog Gary Wood is hiervoor maar één geschikte methode: ontspannen. “Als we ontspannen zijn, komt de juiste lichaamstaal vanzelf.” Ook dat is weer makkelijk gezegd, want hoe ontspan je dan tijdens zoiets zenuwslopends als een sollicitatiegesprek?

Loopbaancoach Lisa LaRue heeft hier wel een tip voor: doe ademhalingsoefeningen. “De meeste mensen kunnen over hun zenuwen heen komen door eenvoudige adem- en mindfulness-oefeningen te doen.” Zo kun je je voorafgaand aan het gesprek even twee minuten afzonderen om je ademhaling op orde te krijgen. Haal een paar keer diep adem en blaas zo langzaam mogelijk weer uit. Wanneer je dit enkele keren herhaalt, zul je merken dat je rustiger wordt en dat je helderder kunt denken.

Sterkte en zwakte


Sarah Archer, mede-oprichter van coachingsbureau CareerTree, adviseert je om je te concentreren op het beschrijven van je sterke en zwakke punten. “Bedenk wat je ‘unique selling points’ zijn op basis van wat er in de vacaturetekst wordt gevraagd. Breng deze vervolgens duidelijk en pakkend over op de interviewers.” Het kan hierbij geen kwaad om een pitch voor jezelf voor te bereiden en deze flink te oefenen.

Ook je minder sterke kanten zijn van groot belang. “Als de werkgever vraagt naar je zwakke punten, test hij eigenlijk je vermogen om op jezelf te reflecteren.” Archer raadt aan om niet alleen een mindere eigenschap te noemen (bijvoorbeeld: ‘ik ben chaotisch’), maar ook een middel om hiermee om te gaan (bijvoorbeeld: ‘ik orden sinds kort mijn werkzaamheden met behulp van een schema’). Zo laat je zien dat je kritisch naar jezelf kunt kijken en dat je in staat bent je te ontwikkelen.

Oefening baart kunst


“Oefen je verhaal hardop en breng veranderingen aan totdat je echt geloofwaardig overkomt.” Dat is het advies van Katherine Burik, de vrouw achter de Amerikaanse website The Interview Doctor. Bij dat oefenen kun je gebruikmaken van de diensten van goede bekenden, maar ook voor de spiegel kun je een hoop bereiken. Waar het om gaat is dat je je boodschap (‘mij moeten jullie hebben!’) door en door kent en deze overtuigend kunt brengen. Dus: oefenen, oefenen, oefenen.

Wees concreet


Wanneer je een typering geeft van jouw kwaliteiten als werknemer, liggen de clichés al gauw op de loer. Sollicitatiecoach Margaret Buj: “Mijn ervaring is dat veel kandidaten zeer algemene antwoorden geven, waardoor iedereen op elkaar gaat lijken,” Termen die vaak voorbijkomen zijn bijvoorbeeld ‘analytisch’ en ‘communicatief sterk’. Denk dus voordat je dit soort termen noemt goed na of ze echt wel bij je passen – en zo ja: ondersteun ze met voorbeelden. Waaruit blijkt dat je analytisch bent? Met welke beschrijving kun je duidelijk maken dat je inderdaad een supercommunicator bent? Het is niet erg om dit soort termen te gebruiken, als je ze maar wel kunt onderbouwen met praktijksituaties.

Dit is een vrije vertaling van artikel ‘Four top tips for job interview succes’ op TheGuardian.com.