Vragen om salarisverhoging? Als man maak je meer kans op een ‘ja’

26-09-2016 Redactie vacatures.nl
Mannen en vrouwen vragen even vaak om salarisverhoging , maar de succeskansen verschillen behoorlijk. Als man heb je namelijk 25% meer kans op een positief antwoord. Dat blijkt uit onderzoek van één Amerikaanse en twee Britse universiteiten onder ruim 4.500 Australische werknemers.



Vrouwen vragen wél om loonsverhoging


De aanname dat vrouwen minder verdienen omdat ze simpelweg niet vragen om meer loon, kan overboord. Dat was wel lange tijd de gedachte, legt onderzoeker Amanda Goodall van de Universiteit van Londen uit. “Dit is het eerste echte onderzoek naar de theorie dat vrouwen terughoudender zouden zijn op het gebied van salarisverhoging. Het bewijs hiervoor blijft niet overeind,” aldus Goodall.

Collega-onderzoeker Andrew Oswald (universiteit van Warwick) vult haar aan: “Op basis van deze uitkomsten kun je stellen dat er sprake is van een zekere mate van discriminatie tegen vrouwen.”

Het onderzoek werd verricht in Australië, omdat dit het enige land is waar systematisch wordt bijgehouden of werknemers om loonsverhoging vragen. Behalve de universiteiten van Londen en Warwick werkte ook de universiteit van Wisconsin (Verenigde Staten) mee.

Jonge vrouwen succesvoller

Er is ook een lichtpuntje voor vrouwen: uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat de jongste generatie vrouwen relatief succesvol is in salarisonderhandelingen . Zij blijken net zo vaak in staat een hoger loon af te dwingen als hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Goodall hoopt dat ze dit kunnen doorzetten wanneer ze verder in hun carrière zijn: “Jonge vrouwen hebben meer succes tijdens hun onderhandelingen over salaris en voorwaarden. Mogelijk kunnen ze dit vasthouden, ook wanneer ze op ‘senior’ posities terechtkomen.”