Slaaptekort serieus probleem voor werknemers

19-09-2016 Redactie vacatures.nl
Eén op de zes Nederlandse werknemers heeft last van serieuze slaapproblemen. In twee derde van de gevallen lijdt het werk onder deze slaaptekorten. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo uitvoerde in opdracht van verzekeraar Zilveren Kruis. Meer aandacht voor een goede nachtrust, vooral vanuit het bedrijfsleven, zou kunnen helpen. Kantoorverhuurder Spaces in Amsterdam speelt al in op de vermoeide werknemer en faciliteert de ‘powernap’.



Minder scherp, minder vriendelijk


Een tekort aan slaap kan enorme gevolgen hebben voor de kwaliteit van je werkzaamheden. “Met name de voorkant van je hersenen is gevoelig voor te weinig slaap,” legt slaapexpert Els van der Helm uit aan RTL Z. “Organisatie, probleemoplossend vermogen, creativiteit: het gaat daardoor allemaal achteruit. Je krijgt een stuk minder gedaan.” Daarnaast kan een slaaptekort ook emotioneel in je nadeel werken. Van der Helm: “Je bent humeuriger en hebt een korter lontje, waardoor je eerder aanvaringen krijgt met collega's.”

Nachtelijk gepieker


Bijna de helft van de respondenten ligt ’s nachts wakker vanwege werkgerelateerde zorgen. Onder mannen ligt dit percentage hoger (55%) dan onder vrouwen (44%). De vrouwelijke piekeraars liggen vaker wakker als gevolg van privéproblemen.

Van der Helm maakt onderscheid tussen twee groepen problematische slapers: “Aan de ene kant de mensen die moeilijk in slaap vallen en blijven. Aan de andere kant de groep die in principe moeiteloos in slaap komt, maar simpelweg te laat naar bed gaat omdat andere dingen voorrang krijgen.”



Powernap


Van der Helm is van mening dat een goede nachtrust gestimuleerd zou moeten worden vanuit het bedrijfsleven. “Veel bedrijven zijn bezig met de gezondheid van hun werknemers en focussen daarbij vooral op beweging en voeding. Slaap is een beetje een ondergeschoven kindje, terwijl het daar allemaal mee begint.” Wanneer je beter slaapt, heb je ook meer energie om daarna te sporten en gezonder te eten, zo legt Van der Helm uit.

Ook een powernap op het werk is volgens de slaapexpert een uitstekend idee: “Je hebt er zeker drie uur profijt van. Je concentratie gaat omhoog, net als je humeur, je geheugen en je vermogen om dingen te leren.” Voordat zoiets algemeen aanvaard is, moet er nog veel gebeuren: slapen is niet bepaald een sexy onderwerp. Van der Helm: “Veel mensen associëren slapen met lui zijn.”

Recharge Rooms


Niet op alle kantoren wordt een middagdutje gezien als iets raars. Wie een werkplek huurt in het kantoor van Spaces in Amsterdam , kan bijvoorbeeld terecht in een van de zogeheten Recharge Rooms. Deze hotelkamer-achtige ruimtes zijn te huur per 30, 60 of 90 minuten. Je telefoon mag niet mee en ook is er geen wifi, vertelt Margot van der Poel van Spaces. “Er is dus echt geen mogelijkheid om werk te verrichten, tenzij je je heel druk in je hoofd gaat maken.” De ruimtes zijn donker en volledig geluidsdicht – alles om je optimaal tot rust te laten komen.

Of het initiatief een succes wordt, durft Spaces nog niet te zeggen. “We hopen natuurlijk van wel,” aldus Van der Poel. “Maar mensen zullen wel even over een drempel moeten stappen. Het is natuurlijk best gek om naar bed te gaan op je werk.” En wat gebeurt er als huurders andere intenties hebben met het boeken van de kamer, bijvoorbeeld samen met een aantrekkelijke collega? “Als mensen opeens lang wegblijven, of we vinden het verdacht, dan gaan we even een kijkje nemen.”