Recordaantal vacatures in horeca en zakelijke dienstverlening

01-09-2016 Redactie vacatures.nl
Het aantal vacatures bij dienstverlenende bedrijven heeft een recordhoogte bereikt van 29.000. Ook in de horeca is de werkgelegenheid terug op het hoogtepunt van voor de economische crisis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week.



Uitzenders stuwen groei


In het tweede kwartaal van 2016 steeg de omzet in de zakelijke dienstverlening met 6,1% ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee vertoont de omzet al drie jaar op rij een toename, waarvan de laatste twee jaar met meer dan 5%. De groei is vooral te danken aan de uitzendsector, die een plus van 8,7% noteert. In het eerste kwartaal lag deze met 9,9% overigens nog hoger. Achterblijver binnen de zakelijke dienstverlening is de IT, die de groei zag krimpen van 6,1 naar 0,7%.

Opvallend is dat de groei van het aantal uitzenduren in zowel kortlopende als langlopende arbeidscontracten is terug te zien. Normaal gesproken neemt de ontwikkeling van de kortlopende contracten een voorschot en volgen later pas de langlopende contracten.

Horeca draait uitstekend


In de horeca ontstonden in het tweede kwartaal van dit jaar zo’n 23.000 vacatures, het hoogste aantal sinds halverwege 2008. Deze toenemende werkgelegenheid hangt samen met een groeiende omzet en een gestage prijsstijging in de horeca. “De horeca draait goed,” aldus CBS-econoom Peter Heijn Mulligen tegenover RTL Z. “Consumenten geven meer uit. Restaurants en hotels doen het al een hele tijd heel goed, die hebben niet te klagen. Daardoor is er extra veel werkgelegenheid.” Waar de restaurants en hotels winsten boeken, blijven de cafés wat achter. Volgens Mulligen past dit bij de tijdgeest en zoeken mensen vaker naar andere vormen van vermaak.