Papierloos werken nog ver weg op Nederlandse kantoren

29-08-2016 Redactie vacatures.nl
Een ‘paperless office’ is in Nederland nog lang niet de praktijk. Ongeveer de helft van de werknemers geeft aan wekelijks één of meerdere keren te printen op het werk. Dat blijkt uit onderzoek van printerfabrikant Epson onder 500 werknemers in Nederland. De jonge garde blijft hierbij nauwelijks achter bij de oudere collega’s.



Gebruiksgemak


Het gebruik van papier op de werkvloer neemt niet af, constateert Ward Estoppey van Epson Nederland. Integendeel: “Voorlopig is het zelfs zo dat we ieder jaar meer gebruiken.” Papier is vooral praktisch, zo verklaart Estoppey de populariteit ervan. “Er zijn veel voordelen aan het digitaal informatie delen. Maar tot de technologie ons dezelfde flexibiliteit en hetzelfde gebruiksgemak biedt als papier, zullen we papier ernaast blijven gebruiken.”

Geen leeftijdskwestie


Opvallend genoeg zijn het niet alleen de oudere werknemers die blijven printen. Jongeren doen nauwelijks voor ze onder, zo blijkt uit het onderzoek. 52% van de 18- tot 34-jarigen geeft aan gemiddeld één tot vier keer per week te printen. Iets minder dan de helft (47%) print zelfs dagelijks of meer. Onder 50-plussers liggen deze percentages op respectievelijk 46% en 54%.

Financiële afdeling het meest fanatiek


In het onderzoek is ook gekeken naar de verschillen tussen beroepsgroepen. Medewerkers op de afdeling financiën maken het meest gebruik van de printer: 52% zegt dagelijks meerdere keren te printen. Ook bij het secretariaat (44%) en bij personeelszaken (40%) wordt veel papier verbruikt. De koploper wat betreft papierloos werken is de marketingafdeling: 37% print slechts één of twee keer per week. Ook IT (33%), verkoop (34%) en productie (36%) zijn zuinig met papier.