Carrière maken? Stap uit je comfortzone!

18-08-2016 Redactie vacatures.nl
Een presentatie geven, netwerken met vreemden, jezelf uit te durven spreken in vergaderingen: onvermijdelijke situaties in de ontwikkeling van je carrière die bij menigeen voor knikkende knieën zorgen. Hoogleraar Andy Molinksy legt in Harvard Business Review uit hoe dit soort spannende situaties voor jou voortaan een eitje worden.



Comfortzone

Andy Molinsky (hoogleraar Management en Organisatie) benadrukt in Harvard Business Review hoe belangrijk het voor je carrière is om uit je comfortzone te durven stappen. Hij legt uit hoe je jezelf traint in het omgaan met deze spannende situaties, waar iedereen hoe dan ook mee te maken krijgt in zijn carrière. Volgens Molinsky is het slechts een kwestie van je gedrag aanpassen. Hij geeft de volgende belangrijke tips.

Wees eerlijk naar jezelf

We zijn erg goed in het verzinnen van excuses waarmee we spannende situaties (zoals een presentatie geven of een collega aanspreken op zijn of haar gedrag) kunnen vermijden. Zet daarom eens voor jezelf op een rijtje welke excuses je geneigd bent te gebruiken. Vraag je hierbij af: zou je dit ook goede excuses vinden als iemand anders ze gebruikte? Kijk ook naar het type situatie waarin je deze smoesjes hanteert.

Krijg controle over de situatie

Zodra je voor jezelf helder hebt voor welk type gebeurtenissen je structureel een excuus voor jezelf verzint, is het tijd om deze situaties op te zoeken. Maar dan wel op een manier waar jij je zo goed mogelijk bij voelt. Er is bijna altijd een manier te vinden om de situatie zodanig aan te pakken dat deze zo weinig mogelijk ‘ongemak’ oplevert. Als voorbeeld noemt Molinksy het aanspreken van mensen in een drukke omgeving: voel je je hier niet comfortabel bij? Zoek dan een rustigere plek uit om te netwerken.

Waag de sprong

De laatste stap om je comfortzone te verlaten is simpelweg een kwestie van doen – ook al is het oncomfortabel. In de meeste gevallen zul je er dan achter komen dat het niet eens zo eng is als je had gedacht. Ga nu niet meteen voor volle zalen prestenteren en het hoogste woord voeren in de directievergadering, maar begin met kleine stappen en kom erachter hoe het voelt.

Tijdens het uitproberen hoeft echt niet alles in één keer goed te gaan. Een beetje stuntelen hoort erbij, sterker nog: van je fouten leer je. Molinsky benadrukt dat je vaak veel meer controle hebt dan je zelf denkt, ook voel je je soms machteloos.

Makkelijker gezegd dan gedaan?

Prestatiecoach Pieter Fijters begrijpt dat bovenstaande misschien makkelijker gezegd is dan gedaan. In RTL Z geeft hij als tip om eerst goed naar je omgeving te leren kijken voordat je uit je comfortzone stapt. Durf naar je publiek te kijken als je een presentatie geeft: zo maak je verbinding te maken met je toeschouwers en zie je wat jouw verhaal met hen doet. Ook op straat of in een vergaderruimte doe je er goed aan om even oogcontact te maken met de mensen die er zitten of staan. ‘Visuele ruimte innemen’ noemt Fijters dit en het helpt je volgens hem om beter te kunnen reageren op je omgeving.