Schelden op het werk: taboe of niet?

15-08-2016 Redactie vacatures.nl
Even vloeken omdat de printer het alweer niet doet, vanwege een vervelende opdracht of omdat die gigantische berg ongelezen e-mails zich maar aan blijft vullen… Schelden op de werkvloer: wie betrapt zichzelf er niet af en toe op? RTL Z zette diverse onderzoeken over dit onderwerp op een rijtje - en wat blijkt? Een beetje schelden op het werk is minder schadelijk voor je carrière is dan je zou denken, maar voorzichtigheid is geboden.



Minder stress

Uit Brits onderzoek blijkt dat werknemers die af en toe een beetje vloeken vaak beter met stress om kunnen gaan. Werknemers die zich regelmatig laten gaan doen dit volgens onderzoeker Yehuda Baruch meestal niet omdat ze een negatieve instelling hebben, terwijl dit laatste wel vaak wordt gedacht door leidinggevenden.

Onderzoek van de Amerikaanse Association for Psychological Science (de beroepsvereniging voor psychologische wetenschappen) onder 10.000 respondenten toont aan dat schelden ‘zelden negatieve gevolgen heeft’ zolang het maar wordt gebruikt om je af te reageren en niet doelbewust op anderen gericht is. Omdat schelden wordt gekoppeld aan emoties en intense gevoelens, kun je je na wat ‘minder subtiel taalgebruik’ zowel emotioneel als fysiek beter voelen en schijnt het zelfs fysieke pijn draagbaarder te maken.

‘Overtuigingskracht en passie’

Uit een ander Amerikaans onderzoek blijkt dat een beetje schelden van positieve invloed kan zijn op je overtuigingskracht. In een experiment moesten 88 Amerikaanse universiteitsstudenten een speech houden over hoge collegekosten. De toespraken waren even lang en hadden over het algemeen dezelfde inhoud, met als enige verschil dat de eerste groep aan het begin van de toespraak schold, de tweede groep aan het einde van hun betoog en de derde groep helemaal niet. De groepen die zich aan het begin of het einde van de toespraak wat minder netjes uitlieten, werden beter beoordeeld op overtuigingskracht en passie dan de groep die dit niet deed.

Het devies: houd het netjes

Op basis van deze onderzoeken lijkt het bijna alsof vloeken alleen maar ‘voordelen’ heeft en - laten we wel wezen - zelfs wereldleiders (inclusief Barack Obama) en bestuursleden van multinationals worden weleens betrapt op een ‘niet al te subtiele woordkeuze’. Maar pas op: ook al lijkt de taboesfeer rondom vloeken enigszins doorbroken te zijn, lang niet alle werkgevers zijn gecharmeerd van ongeoorloofd taalgebruik. Bedrijven als Goldman Sachs en Citigroup laten zelfs alle e-mails met ‘verkeerde’ woorden in de spambox belanden. Je doet er dus verstandig aan om niet al je collega’s ‘mee te laten genieten’ als je je frustratie even niet meer de baas kunt…