Ziek tijdens je vakantie - en dan?

23-08-2016 Redactie vacatures.nl
Opkomende koorts, een beginnende hoofdpijn... Altijd vervelend, maar helemaal tijdens je vakantie. Toch hoeven dit geen verloren dagen te zijn. Niet iedereen weet namelijk dat je je gewoon ziek kunt melden tijdens je vakantie. Vacatures.nl zocht uit hoe dit precies in zijn werk gaat. En hoe het komt dat veel mensen juist tijdens hun vakantie ziek worden.



Geen toeval


Het voelt onrechtvaardig: heb je eindelijk je welverdiende rust, krijg je ineens allerlei lichamelijke klachten. Toch is het vaak geen toeval. Juist door na een hectische periode ineens rust te nemen, kan het lichaam van slag raken. Hoogleraar gezondheidspsychologie Ad Vingerhoets legt het uit bij de NOS: “Dat komt doordat onze hersenen maar een beperkt vermogen hebben om informatie te verwerken. Als je druk bent op je werk, is je hoofd zo vol dat pijntjes niet doordringen.” Zodra de druk verdwijnt, verandert die situatie: “Dan dringen alle signalen uit je lichaam door en voel je dat het niet goed gaat,” aldus Vingerhoets.

Adrenaline


De klachten die opspelen zodra je vakantie begint, hebben volgens Vingerhoets vaak alles te maken met adrenaline. “Bij fysieke of mentale inspanning komt adrenaline vrij. Dat heb je nodig om tot goede prestaties te komen.” Maar wanneer je over een langere periode werkdruk ervaart, houdt deze aanmaak niet ineens op bij het aanbreken van de vakantie. En dan zit je met een overschot aan adrenaline. Vingerhoets: “Dat levert energie op die je niet nodig hebt en dat ontregelt het afweersysteem.” Om deze overtollige energie af te voeren, is het verstandig om aan het begin van je vakantie even stevig te sporten.

Ziek melden


Maar als je dan toch ziek wordt tijdens je vakantie, hoeft dit niet te betekenen dat je voor niets vrije dagen hebt opgenomen. Vakbond FNV raadt aan direct je werkgever op de hoogte te brengen. De dagen dat je ziek bent, tellen dan als ziektedagen: de vakantiedagen die je hiervoor had opgenomen, krijg je terug. Wel is het raadzaam om een doktersverklaring te vragen, zodat je je ziekte bij je werkgever kunt onderbouwen. Ook dien je tijdens je ziekte bereikbaar te zijn voor je baas, net zoals dat bij ‘normale’ ziekmeldingen het geval is.

Het bovenstaande scenario heeft overigens alleen betrekking op wettelijke vakantiedagen. Gaat het om bovenwettelijke vakantiedagen, dan kan het zijn dat je werkgever deze niet hoeft in te houden. Hierover moeten dan wel afspraken zijn gemaakt in een cao of arbeidsovereenkomst.