Meer bewegen op je werk: hoe doe je dat?

13-07-2016 Redactie vacatures.nl
Uit recente cijfers van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat Nederlanders veel te weinig bewegen; een ongezonde trend. Zeker als je een zittend beroep hebt is het een uitdaging om dagelijks voldoende te bewegen. Peter-Jan Mol, als adviseur werkzaam bij het Kenniscentrum Sport, vertelt bij RTL Z hoe we meer kunnen bewegen op kantoor.



Gezondheidsrisico’s

De gemiddelde Nederlander zit 8,7 uur per dag. Hierbij trekken mensen met een kantoorbaan (vaak hogeropgeleiden) het gemiddelde omhoog: zij zitten wel 11,9 uur per dag, waarvan 6,3 uur op het werk. Dat het vele zitten gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, blijkt uit steeds meer onderzoeken. “Iedereen zou elk uur zitten even moeten doorbreken met een paar minuten staan of bewegen,” vertelt Peter-Jan Mol, als adviseur werkzaam bij het Kenniscentrum Sport, aan RTL Z.

Bovenbeenspieren

Als je niet regelmatig opstaat van je bureaustoel komen je bovenbeenspieren, de grootste spiergroep in je lichaam, tot stilstand. Hierdoor worden vetten en suikers moeilijker afgevoerd en dit verhoogt (zelfs als je voldoende sport of beweegt) het risico op onder meer hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en depressie. Daarnaast ben je ook nog eens positiever als je af en toe even achter je bureau vandaan komt. “Als je een break neemt, functioneren je hersenen daarna beter,” vertelt Mol. Ook meldt hij dat er aanwijzingen zijn dat mensen die minder zitten, ’s avonds frisser thuiskomen.

Sta op en wandel

Er zijn talloze manieren om ook op kantoor je bovenbeenspieren actief te houden. Alleen al even je werkplek verlaten om een paar minuten de benen te strekken en bijvoorbeeld meteen wat uit de printer te halen heeft een positieve invloed. Loop eens langs bij je collega in plaats van deze te bellen of online aan te spreken. Word je gebeld op je smartphone? Loop als het kan even een rondje in plaats van op je plek te blijven bellen. En waarom zou je niet eens staand vergaderen?

Op de fiets achter de computer

Naast de inmiddels welbekende vergadertafels en bureaus waaraan je kunt staan, zijn er vele nieuwe soorten kantoormeubilair waarmee je tijdens het werk in beweging blijft. Denk hierbij aan wiebelkrukken en deskbikes, een soort hometrainers waarop je achter je bureau zit. Deskbikes worden volgens Mol inmiddels veel gebruikt, al kan bijna niemand zich in eerste instantie voorstellen hoe je tegelijkertijd kunt fietsen en op de computer werken. “Als we het mensen op beurzen laten proberen, zien we bijna zonder uitzondering dat ze ontdekken dat dat prima samengaat,” vertelt de adviseur.

Routine

Mol concludeert dat meer bewegen op kantoor slechts een kwestie is van routine. Het misverstand is vaak dat het doel niet is om te sporten en jezelf in het zweet te werken. “Het gaat erom dat je je werk leuker kunt maken met meer beweging,” aldus Mol. Ook constateert hij dat veel bedrijven wel advies geven aan personeel maar er daarna geen opvolging aan geven. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door medewerkers actief te begeleiden, of door te investeren in nieuw meubilair als statafels en - voor wie het aandurft - deskbikes.

Nederlandse Norm Gezond Bewegen

Ook de politiek ziet het gevaar van te veel zitten: het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt later dit jaar met aanbevelingen voor de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Op dit moment wordt er nog volop onderzoek gedaan, bijvoorbeeld naar de vraag of regelmatig opstaan voldoende is om de gezondheidsrisico’s tegen te gaan, of dat hiervoor intensievere beweging noodzakelijk is.