Mannen forenzen bijna twee keer zo veel als vrouwen

23-06-2016 Redactie vacatures.nl
Nederlandse mannen reizen op doordeweekse dagen gemiddeld 30 kilometer op en neer naar hun werk, terwijl dit voor vrouwen 16 kilometer is. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Ook opvallend: hoogopgeleiden maken meer woon-werkkilometers dan middelbaar- en laagopgeleiden.



Mannen langer onderweg (en vaker achter het stuur)


De reden dat mannen meer reiskilometers maken is volgens het CBS eenvoudig: ze werken vaker fulltime , waardoor ze meer dagen in de week moeten reizen. Daarbij wonen mannen gemiddeld verder van hun werk dan vrouwen. Gemiddeld besteedt een Nederlandse man met een betaalde baan 40 minuten per werkdag aan woon-werkverkeer; voor vrouwen is dit 28 minuten.

Mannen brengen bovendien meer tijd door als bestuurder van een auto dan vrouwen. Per dag zit een werkende man gemiddeld 25 kilometer achter het stuur, tegenover 12 kilometer voor vrouwen. Andersom zit een vrouw weer twee keer zo lang op de bijrijdersstoel. Het CBS noemt het besturen van de auto ‘vooral een mannending’.

Hoogopgeleiden reizen verder


Niet alleen iemands sekse, ook zijn of haar opleidingsniveau hangt samen met het aantal woon-werkkilometers. Hoogopgeleiden maken meer kilometers dan middelbaar- en laagopgeleiden, volgens het CBS doordat ze over het algemeen verder van hun werk wonen. Hbo- en wo-opgeleide mannen leggen op een doordeweekse dag gemiddeld zo’n 35 kilometer af, lageropgeleide mannen zo’n 25. Toch lijkt het geslacht een grotere invloed te hebben op het aantal reiskilometers: hoogopgeleide vrouwen reizen alsnog minder ver dan laagopgeleide mannen.