Minder hoogopgeleiden met technische functie

22-06-2016 Redactie vacatures.nl
Het aantal Nederlanders met een technische opleiding op hbo- of wo-niveau daalt. Dat meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) deze week. In 2005 had 12% van de 25- tot 35-jarigen een technische opleiding afgerond, in 2015 lag dit percentage op 9%. Ook kiezen veel technisch opgeleiden, zowel mannen als vrouwen, voor een baan buiten de techniek .



Te weinig technische studenten


Nederland bungelt onderaan de EU-ranglijst als het gaat om het percentage jongeren dat voor een technische opleiding kiest. Slechts 8% van de in 2014 afgestudeerden rondde een technische studie af. Het enige EU-land dat nog lager scoort, is Luxemburg. Onze oosterburen doen het wat dat betreft stukken beter: 20% van de afgestudeerde Duitsers is technisch opgeleid.

“Het probleem erkennen we,” zegt een woordvoerder van FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, die in de Volkskrant op de cijfers reageert. “Het gaat ook langzaam maar zeker de goede kant uit. We willen dat vier op de tien jongeren voor een technische opleiding kiezen. In het hoger onderwijs drie op de tien. We zijn dus nog niet klaar.”

Keuze voor niet-technische functies


Een bijkomend probleem voor werkgevers in de techniek is dat veel jongeren met een technisch diploma kiezen voor een baan in een andere sector. Van de 25- tot 35-jarige hoogopgeleide technici heeft iets minder dan de helft (47%) een technisch beroep. Onder vrouwen is dit slechts 29%. Mannen vinden buiten de techniek vaak werk in de ICT , terwijl vrouwen meer in commerciële en creatieve functies terechtkomen, bijvoorbeeld als grafisch vormgever of adviseur marketing.

Volgens het CBS is er werk aan de winkel om ook vrouwen enthousiast te maken voor techniek. “Meisjes zien weinig vrouwen in een technisch beroep. Er zijn niet veel rolmodellen, terwijl juist dat zou stimuleren.” Ook werkgevers hebben hierin een taak, vindt Chris van Bokkum, directeur van het platform TechniekTalent. “We weten dat vrouwen denken dat het lastig is werk en privé te combineren, of om in deeltijd te werken.” Iets meer flexibiliteit van werkgevers zou vooral voor vrouwen het verschil kunnen maken.