LAKS: ‘Leerlingen ontevreden over ICT-kennis docenten’

20-06-2016 Redactie vacatures.nl
Een meerderheid van de middelbare scholieren is tevreden over de school en de docenten , maar over de ICT-kennis van de leraren zijn ze minder te spreken. Dat blijkt uit de jaarlijkse leerlingentevredenheidsmonitor van het LAKS (Landelijk Actie Komitee Scholieren).



Digibeet


Eind vorig jaar lanceerde het LAKS al het meldpunt ‘Help! Mijn docent is digibeet’, aangezien veel leerlingen aangaven dat de ICT-vaardigheden van leraren tekortschoten. De uitkomsten van het nieuwe onderzoek bevestigen deze constatering: 21% van de leerlingen is niet tevreden met de manier waarop docenten met ICT omgaan. Het kan hier zowel gaan om een gebrek aan kennis als om het verkeerd inzetten van ICT-middelen.

Less is more


Het LAKS adviseert docenten om het gebruik van ICT-hulpmiddelen tijdens hun lessen niet te overdrijven. “Wij zeggen: less is more. Gebruik ICT alleen als het ook daadwerkelijk iets toevoegt.” 27% van de ondervraagde leerlingen zegt ontevreden te zijn over de mate waarin ICT tijdens lessen wordt gebruikt. Nog eens een kwart is niet te spreken over ‘hoe ICT überhaupt werkt op school’. Volgens het LAKS is er, als het gaat om ICT in het onderwijs, ‘nog een lange weg te gaan’.