Expats in Nederland maken moeilijk vrienden

16-06-2016 Redactie vacatures.nl
Nederland telt zo’n 57.000 expats, voornamelijk Duitsers en Engelsen. Een groot deel van hen vindt het vrijwel onmogelijk om Nederlandse vrienden te maken, blijkt uit onderzoek van RTL Z en DutchNews.nl. Vooral culturele verschillen zorgen voor problemen, maar gek genoeg ook de Nederlandse gewoonte om snel op Engels over te schakelen.



Vertrouwde vrienden


Een kleine 60% van de 1100 ondervraagde expats geeft aan dat het bijna onmogelijk is om met een Nederlander bevriend te raken. De voornaamste reden: we spreken vooral af met vrienden die we al jaren kennen. Voor een nieuwkomer is het dan niet gemakkelijk om zich bij zo’n groep te voegen.

Volgens de Canadese Lindsay Ross speelt hierbij mee dat Nederland niet zo groot is: “De afstand van noord naar zuid is hier maximaal vier uur. De vrienden met wie je naar school of naar de universiteit bent gegaan, zijn dus nooit ver weg. Je wordt niet gedwongen om op een nieuwe plek nieuwe vrienden te maken.”

Etenstijd


Een ander probleem doet zich voor wanneer expats en Nederlanders ’s avonds afspreken: de veronderstelde etenstijd. Vooral Zuid-Europeanen hebben hiermee te maken. Wanneer zij om 20.00 uur met iemand afspreken, gaan ze ervan uit dat er nog gegeten moet worden. De meeste Nederlanders hebben de avondprak dan al lang en breed achter de kiezen en beschouwen het als een koffie- of borrelafspraak.

Ook op het gebied van gastvrijheid is het soms wennen voor expats. In Nederland is het vrij ongebruikelijk om zonder aankondiging extra mensen mee te nemen wanneer je ergens bent uitgenodigd. Onze reactie is dan al gauw iets als: “Een extra eter, daar hadden we niet op gerekend.” Expats krijgen hierdoor het idee dat ze minder welkom zijn.

Engels


Iets waar Nederlanders wel flexibel in zijn, is de taal. Vrijwel iedereen kan zich in het Engels verstaanbaar maken, waardoor dit al snel de voertaal wordt wanneer er een buitenlander aanschuift. Sociaal gezien heel netjes natuurlijk, maar voor de expats die Nederlands willen leren is het niet handig. Jacob Vossestein, schrijver van het boek ‘Dealing with the Dutch’, pleit er dan ook voor dat we meer Nederlands spreken – ook als er buitenlanders bij zijn. Zo leren ze sneller de taal en kunnen ze hopelijk ook sneller vrienden maken.