Nieuw actieplan moet werkloosheid onder 50-plussers terugdringen

17-01-2017 Redactie vacatures.nl
Werkzoekende ouderen meer kansen bieden, dat is het doel van het actieplan dat minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) samen met sociale partners presenteert. Het kabinet trekt 68 miljoen euro voor de plannen uit en verwacht hiermee de ouderenwerkloosheid de komende twee jaar te kunnen terugdringen.



Cao-voordelen geschrapt


Om het in dienst nemen van 50-plussers aantrekkelijker te maken, wil minister Asscher een einde maken aan de cao-voordelen voor oudere werknemers. Het gaat hierbij om voordeeltjes waarmee ouderen kunnen worden ontzien, zoals extra vrije dagen. “Ouderen van nu zijn anders dan vroeger. Dat soort ‘ontzie-maatregelen’ is niet altijd meer nodig,” aldus de minister in de Financiële Telegraaf. “Wij hebben daarom nu met de sociale partners afgesproken dat die maatregelen worden afgebouwd, wat helpt om vijftigplussers weer aantrekkelijker te maken.”

Loon doorbetalen


Een andere maatregel om werkgevers te stimuleren niet alleen jongere werknemers in dienst te nemen, is het doorbetalen van de loonkosten bij langdurige ziekte. Voorheen deed de overheid dit bij werknemers vanaf 62 jaar, maar die grens wordt nu verlaagd naar 56 jaar. Op deze manier wordt het financiële risico dat werkgevers lopen bij het aannemen van 50-plussers verkleind.

Geen salarismaatregelen


Het actieplan bevat geen maatregelen omtrent het salaris van oudere werknemers, dat voor werkgevers eveneens een drempel kan vormen. Uitzendorganisatie USG People sprak zich onlangs uit voor dergelijke salarismaatregelen, maar minister Asscher vindt dit onnodig. Volgens hem is het aan de sociale partners om hier afspraken over te maken. Bovendien zijn ouderen zelf vaak al bereid hun salariseisen naar beneden bij te stellen, zo stelt de minister.