Meer Nederlandse bedrijven innoveren

08-06-2016 Redactie vacatures.nl
Ongeveer de helft van de Nederlandse bedrijven (48%) heeft tussen 2012 en 2014 een innovatie doorgevoerd. Dat maakt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) vandaag bekend. Het gaat om bedrijven met tien of meer werkzame personen, waarbij zowel technologische als niet-technologische innovaties worden meegerekend. Eén op de tien innoverende bedrijven spreekt zelfs van een ‘wereldprimeur’.



Terug op oude niveau


Het percentage innoverende bedrijven is met 48% terug op het niveau van de periode 2008 – 2010. In de tussenliggende jaren was dit percentage gedaald tot 38%, vooral vanwege een afname in technologische innovaties. Het herstel is vooral te danken aan de toenemende innovatie in de leer- en metaalindustrie en de landbouw . De reparatie- en installatiebranche , de transportmiddelenindustrie en de afvalinzameling en -verwerking blijven achter.

Primeur


10% van de innoverende bedrijven gaf aan dat zijn innovatie thuishoort in de categorie ‘wereldprimeur’, terwijl 16% naar eigen zeggen een Europese primeur te pakken had. Een kwart van de bedrijven was met een innovatie voorloper op nationaal gebied. Bij bedrijven die claimen een primeur te hebben, gaat het opvallend vaak om organisaties met minstens vijftig werknemers.

Innovaties op meerdere vlakken


Het CBS voert iedere twee jaar een internationale enquête uit onder bedrijven met tien of meer werkzame personen, waarbij speciale aandacht is voor innovaties – zowel technologische als niet-technologische. In die laatste categorie gaat het om innovaties op organisatorisch of marketinggebied.