In deze steden heb je de kortste werkweek

06-06-2016 Redactie vacatures.nl
Duitsers werken zich de hele week kapot, terwijl Spanjaarden als het meezit af en toe hun siësta onderbreken. Zit er een kern van waarheid in deze vooroordelen? De Zwitserse bank UBS deed onderzoek naar de werk-privébalans in 71 steden wereldwijd, waarbij vooral opvalt dat de Fransen relatief veel vrije tijd hebben. De landen met de langste werkweken liggen allemaal in Azië.



Kortste werkweek in Parijs


Wie bereid is Nederland te verlaten in ruil voor een korte werkweek, hoeft niet eens zo ver te reizen. De kortste werkweek maakt men namelijk in Parijs, zo’n 400 kilometer van de Nederlandse grens. Gemiddeld werkt de Parijzenaar 30,84 uur per week; net iets meer dan zijn collega’s in Lyon (31,36). Ook in Moskou, Helsinki en Wenen ligt het aantal gewerkte uren per week ruim onder het gemiddelde van 36,38 uur.

Of zo’n verhuizing naar Parijs voor Nederlanders de moeite waard is, valt nog te bezien: ook Amsterdam scoort met 33,2 uur ruim onder het gemiddelde. En die vooroordelen? Die kunnen de prullenbak in: ondanks de siësta werken de Madrilenen (33,28 uur) net iets langer dan de Duitsers (München: 33,1 uur).



Franse wetgeving


Dat twee Franse steden de kortste-werkweek-lijst aanvoeren heeft alles te maken met de wetgeving in Frankrijk, die niet meer dan 35 arbeidsuren per week toestaat. Hier en daar wijken werkgevers hier weliswaar tijdelijk van af, maar de norm is nog altijd dat 35 uur fulltime is. Momenteel onderzoekt de Franse regering de mogelijkheden om ook het versturen van zakelijke e-mails buiten werktijd aan te pakken, om zo de werkprivébalans nog verder te verbeteren. Werkgevers zouden bijvoorbeeld richtlijnen moeten opstellen waarin ze personeel adviseren om buiten kantooruren niet op werkgerelateerde mails te reageren.

Grote verschillen in aantal vakantiedagen


Behalve het aantal gewerkte uren onderzocht UBS ook het aantal vakantiedagen dat werknemers wereldwijd kunnen opnemen. Het is misschien niet de eerste bestemming die je te binnen schiet, maar voor het grootste aantal vakantiedagen moet je in Manama (Bahrein) zijn. 34 verlofdagen mag een werknemer hier opnemen, oftewel zo’n 11 meer dan gemiddeld. Heel wat slechter af is het personeel in veel Aziatische steden, waarbij Shanghai (China) met 7 vakantiedagen per jaar de kroon steekt. In Nederland ligt het gemiddelde op 20 dagen per jaar; het wereldwijde gemiddelde is 22,96.