Omzet horeca stijgt, vooral door hogere prijzen

31-05-2016 Redactie vacatures.nl
De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2016 een omzetstijging van 0,7% genoteerd, zo meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) vandaag. De groei is vooral te danken aan de gestegen consumentenprijzen; het volume (aantal overnachtingen en consumpties) daalde licht.



Structurele stijging


De groei van de omzet is bescheiden ten opzichte van het voorgaande kwartaal (+0,7%), maar vergeleken met het eerste kwartaal van 2015 is het verschil een stuk groter: 6,9%. De horeca-omzet stijgt hiermee voor het elfde kwartaal op rij. Vooral snackbars (waaronder ook lunchrooms en ijssalons vallen) boekten meer omzet dan vorig jaar (+9,3%), maar ook de branches kantines en catering (+7,7%) en restaurants (+7,2) noteerden een plus.

Meer horeca-vacatures


De omzetgroei heeft zich ook vertaald in een verbeterde werkgelegenheid: het aantal vacatures in de horeca steeg met 21.000. Dit betekent een evenaring van het record dat in het tweede kwartaal van 2015 werd neergezet. Eind maart van dit jaar stonden er een kleine 13.000 horeca-vacatures open in Nederland: het hoogste aantal sinds de economische crisis van 2008. De groei van het aantal vacatures in de horeca illustreert de aantrekkende bestedingen in de sector en daarmee het verdere herstel van de economie, zo stelt het CBS.

Verdere prijsstijging


De omzetgroei in de horeca is met name toe te schrijven aan de gestegen consumentenprijzen. In de traditionele horeca (hotels, restaurants, cafés, cafetaria’s en pensions) lagen de prijzen het afgelopen kwartaal 2,5% hoger dan een jaar eerder. Sinds eind 2011 is de prijsstijging in de sector niet meer zo hoog geweest. Ook in 2015 lagen de prijzen al hoger dan een jaar eerder; deze trend zet voorlopig door.