Zowel vrouwen als mannen willen minder werken na komst kinderen

15-06-2016 Redactie vacatures.nl
Niet alleen willen bijna alle jonge vrouwen minder werken zodra ze kinderen krijgen, ook een meerderheid van de mannen zou het aantal uren per week terug willen schroeven. Dit blijkt uit een onderzoek dat het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) hield onder ruim vierduizend jongeren tussen de 12 en 25 jaar.



Potentiële ouders verkiezen parttime

Een zeer gering percentage (3%) van alle ondervraagde vrouwen gaf aan fulltime te willen blijven werken zodra ze moeder worden. Maar ook een ruime meerderheid van de mannen zou in dit geval liever wat minder uren maken: slechts 34% van de mannen ambieert een fulltime dienstverband. Ook bij samenwonen zonder kinderen is een voltijdbaan onder vrouwen minder populair dan onder mannen.

Eigen gezinssituatie als voorbeeld

De voorkeur voor een fulltime danwel parttime baan wordt bij jongens deels bepaald door de gezinssituatie waarin ze zijn opgegroeid. 37% van de jongens uit gezinnen waarin de vader fulltime werkt wil zelf ook fulltime blijven werken na de komst van kinderen. Bij jongens uit gezinnen waarin beide ouders evenveel werken, ligt dit percentage lager (27%).

Voor de meeste meisjes geldt dat zij sowieso niet fulltime zouden willen werken wanneer zij jonge kinderen hebben, ongeacht de rolverdeling binnen het gezin waarin ze zijn opgegroeid. Wel zouden meisjes van wie de ouders ongeveer evenveel werken een groter parttime dienstverband willen dan meisjes met een vader als hoofdkostwinnaar.