Nooit ziek? Dat verdient een bonus

25-05-2016 Redactie vacatures.nl
Werkgevers zouden meer kunnen doen om het aantal ziektedagen terug te dringen, vindt bijna de helft van de werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer. Het uitkeren van een bonus aan medewerkers die zich weinig ziek melden zou volgens veel ondervraagden een goede maatregel kunnen zijn.



Minder snel ziek


Op dit moment keert een derde van de werkgevers een bonus uit aan werknemers die zich niet of nauwelijks ziek melden. Het idee is dat een werknemer die zich niet 100% fit voelt, maar ook niet echt ziek is, zich met een dergelijke regeling minder snel ziek meldt. Of zo’n regeling werkt – en wat de effecten zijn op de werkvloer – is niet onderzocht. Wel zullen werkgevers vermoedelijk behoorlijk veel van zulke bonussen moet uitkeren: 60% van de werknemers geeft aan de afgelopen twee jaar niet of nauwelijks ziek te zijn geweest.

Gezonde werkplek


Behalve een nooit-ziek-bonus verwachten werknemers ook dat hun werkgever investeert in gezond personeel. Ze noemen bijvoorbeeld een sportschoolabonnement, een gezonde lunch en een wekelijkse bootcamp. “Investeren in dergelijke diensten en de werkomgeving heeft positieve gevolgen voor werkgevers,” zegt Peter Abelskamp van Mercer. “Uit onderzoek blijkt namelijk dat de productiviteit stijgt en het verzuim daalt als medewerkers vitaal zijn. Steeds meer werkgevers investeren dan ook bewust in een gezonde werkplek.”

Hoge verwachtingen


Wat betreft de regels rondom verzuim blijken de verwachtingen van werknemers lang niet altijd overeen te komen met de werkelijkheid. Ruim 30% verwacht een volledige loondoorbetaling, terwijl 41% gedurende de gehele verzuimperiode rekent op uitbetaling door de werkgever – in plaats van een uitkeringsinstantie. “De beleving en de verwachting van de werknemer sluiten niet altijd op de werkelijkheid aan,” stelt Abelskamp. “Het is dus van belang dat werkgevers hun werknemers informeren over de regels rondom ziekte en verzuim.”