Zzp’ers ervaren minder werkdruk dan werknemers in loondienst

24-05-2016 Redactie vacatures.nl
Zelfstandigen zonder personeel hebben minder last van werkdruk en krijgen minder vaak te maken met burn-outklachten dan werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en onderzoeksinstituut TNO. Wel geven de zzp’ers aan zich vaker fysiek zwaar belast te voelen.



Minder snel opgebrand


Van de zzp’ers heeft 7,1% ‘enkele keren per maand’ het gevoel opgebrand te zijn, terwijl dit onder werknemers in loondienst meer dan het dubbele is (14,4%). Volgens het CBS vormen deze burn-outklachten een aanzienlijke bedreiging voor de duurzame inzetbaarheid van werkenden. Niet alleen rapporteren zzp’ers minder van dit soort klachten, ze kunnen hun werk ook beter indelen. Zo geven ze minder vaak aan heel veel werk te hebben, extra hard te moeten werken of erg snel te moeten werken.

Gevarieerder werk


Behalve een lagere werkdruk ervaren zelfstandigen zonder personeel ook meer variatie in hun werk. 80% vindt de werkzaamheden ‘vaak of altijd gevarieerd’; bij werknemers ligt dit percentage op 68%. Daarnaast vereisen de taken van zzp’ers vaker creativiteit en zijn ze vaker leerzaam dan de werkzaamheden van werknemers in loondienst. Zelfstandigen zijn dan ook aanzienlijk meer gemotiveerd in hun werk: 75% geeft aan met enige regelmaat helemaal op te gaan in de werkzaamheden. Bij werknemers geldt dit voor 60%.

Lichamelijk zwaarder


Niet op alle fronten zijn zzp’ers beter af dan werknemers: als het gaat om fysieke belasting melden de zelfstandigen meer klachten. Vooral in de landbouw , industrie en bouw ervaren de zzp’ers aanzienlijk meer lichamelijke belasting: 20,9% geeft aan het werk fysiek belastend te vinden, tegenover 10,6 van de werknemers. Ook maken ze bijna twee keer zo vaak gebruik van trillende werktuigen (36,4% tegenover 19,4%).