Partner ontslagen? Meerderheid gaat op banenjacht

15-11-2016 Redactie vacatures.nl
De meeste mensen gaan direct op zoek naar (extra) werk wanneer de partner wordt ontslagen. Dat blijkt in elk geval uit een poll van De Financiële Telegraaf onder meer dan 2500 lezers. Een ruime meerderheid (70%) gaat direct op banenjacht. Of deze jacht succesvol is, valt te bezien: vorige week bleek uit onderzoek van het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) dat vrouwen na ontslag van de partner nauwelijks meer uren maken.



Extra werk meestal noodzaak


‘Als mijn partner wordt ontslagen, ga ik meteen op zoek naar (meer) werk.’ Dat was de stelling waarop 2670 Telegraaf-lezers konden reageren. 8% van de ondervraagden gaat niet op banenjacht omdat dit vanwege het drukke huishouden geen optie is, terwijl 22% aangeeft ‘liever niet (meer) te werken als dit niet per se moet.’ Van de 70% die wel op zoek gaat naar werk, geeft meer dan de helft aan zonder die extra uren niet rond te kunnen komen.

Nauwelijks meer werkuren


De uitkomsten van de enquête zijn opvallend, omdat vorige week uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau bleek dat vrouwen van ontslagen werknemers hun werkweek nauwelijks hebben uitgebreid. Dit onderzoek richtte zich op de jaren 2012 tot en met 2015, waarin de vrouwen gemiddeld één uur per week meer gingen werken na het ontslag van hun partner. Van de vrouwen wier man zonder werk kwam te zitten ging slechts 16% op zoek naar werk.