Vakantiegeld: uitgeven of sparen?

21-06-2016 Redactie vacatures.nl
Komende week ontvangen veel Nederlanders het jaarlijkse vakantiegeld. Maar wat doen we er eigenlijk mee? ING en de NOS onderzochten hoe werknemers dit extraatje besteden en keken ook naar de verschillen per leeftijdsgroep. De term ‘vakantiegeld’ blijkt lang niet altijd de lading te dekken.



Sparen of laten rollen


Een grote meerderheid van de Nederlandse werknemers ontvangt jaarlijks 8% van het brutoloon aan vakantiegeld. Zo’n twee derde van de ondervraagden geeft aan dit bedrag op korte termijn uit te willen geven – aan vakantie of aan iets anders. De rest (35%) gebruikt het geld om schulden af te lossen, te sparen of te beleggen, zo blijkt uit het ING-onderzoek.

De enquête die de NOS hield onder ruim 400.000 Facebook-volgers levert net iets andere resultaten op: ongeveer de helft gebruikt het geld om te sparen of beleggen, schulden af te lossen of rekeningen te betalen. Zo’n 29% besteedt het aan vakantie of een dagje uit. Ook zijn er mensen bij wie het gewoon verdwijnt op de betaalrekening zonder dat ze er iets bijzonders mee doen (12%) of die er iets van kopen dat ze anders niet kunnen betalen (7%).

Jongeren spaarzamer


Wat opvalt is dat jongeren het vakantiegeld vaker ‘verstandig’ besteden: 47% van de twintigers kiest voor sparen, schulden aflossen of beleggen. Van de zestigers gebruikt 32% het op deze manier, terwijl de rest het geld liever laat rollen. Vermoedelijk heeft dit te maken met het feit dat jongeren doorgaans over minder spaargeld beschikken dan ouderen. Zeker gezien de nieuwe (strengere) regelgeving omtrent hypotheekverstrekking en de financiering van een studie, is het logisch dat jongeren een buffer willen opbouwen.

Goed voor de economie?


Uit cijfers van ING blijkt dat er in mei zo’n 15 tot 20 miljard aan salaris en vakantiegeld wordt uitgekeerd. Maar is zo’n kapitaalinjectie nu goed voor de economie? Volgens Nik Wouters, economieverslaggever van NOS, valt dat mee. Lang niet iedereen geeft het geld namelijk direct uit, bleek al uit de twee onderzoeken. En de mensen die het geld aan vakantie besteden, doen dit vaak in het buitenland. Wouters: “Als iemand het uitgeeft in Turkije of Spanje zit het niet meer in de Nederlandse economie. Voor onze economie is het beter als je naar de Veluwe gaat deze zomer.”