Man met ‘te saaie baan’ klaagt werkgever aan

03-05-2016 Redactie vacatures.nl
De 44-jarige Fransman Frédéric Desnard eist een schadevergoeding van 360.000 euro van zijn voormalige werkgever. De reden? Zijn baan was te saai. Dit berichtte The Guardian deze week. De man lijkt echter weinig kans te maken.



Bore-out

Desnard, die een leidinggevende functie had bij een parfumbedrijf, klaagt zijn voormalig werkgever aan: hij had zó weinig te doen had dat hij een ‘bore-out’ ontwikkelde. Hij werd hierdoor depressief en beschrijft zijn tijd bij het bedrijf als een ‘afdaling naar de hel’. “Ik schaamde me ervoor om betaald te worden voor niets doen,” aldus Desnard. Dit gaf zoveel stress dat hij onder andere een epileptische aanval kreeg tijdens het autorijden.

‘In de kast gezet’

Volgens Desnard was hij tussen 2010 en 2014 ‘mise en placard’ bij zijn werkgever – een Frans gezegde dat letterlijk ‘in de kast gezet’ betekent. Het houdt simpelweg in dat je als werknemer weinig tot geen taken overhoudt, of alleen nietszeggende taken die niets met je functie te maken hebben. Ondanks zijn beperkte takenpakket werd hij in september 2014 ontslagen wegens ‘langdurige afwezigheid’, die volgens de werkgever ‘het soepel verlopen van de bedrijfsvoering belemmerde’.

Weinig kans

Frédéric Desnard lijkt vooralsnog weinig kans te maken om in zijn gelijk te worden gesteld. De advocaat van het het parfumbedrijf geeft aan dat Desnard nooit aan de bel heeft getrokken over de verveling die hij tijdens zijn werk ervoer. Eind vorig jaar werd Desnard zelf tot een boete van 1000 euro veroordeeld wegens laster aan het adres van het parfumbedrijf. Volgens de rechter werd hij gedreven door persoonlijke vijandigheid naar zijn voormalig werkgever, omdat hij er – zonder enig bewijs – van overtuigd is geraakt dat deze zijn ‘gezondheid heeft geruïneerd’.