Helft mantelzorgers zwijgt tegen werkgever over zorgactiviteit

25-04-2016 Redactie vacatures.nl
Eén op de zes werknemers verricht naast zijn werk mantelzorg voor een familielid, zo blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In bijna de helft van de gevallen zegt men hier niets over tegen de werkgever, meldt NRC Handelsblad. Zonde, want op die manier kan een werkgever ook niet meedenken.



Openheid over mantelzorg


Het aantal werknemers dat voor een familielid ‘mantelzorgt’, is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2004 ging het om één op de acht, tien jaar later is dit opgelopen tot één op de zes. Verontrustender is dat ongeveer 10% van deze mantelzorgers aangeeft zich overbelast te voelen. Juist daarom zou het goed zijn als werknemers openheid geven aan hun baas over de mantelzorg, zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van mantelzorgers-belangenorganisatie Mezzo, in NRC: “Een leidinggevende die niet weet wat er speelt, kan ook niet meedenken.” Mezzo raadt mantelzorgers dan ook aan om de leidinggevende op de hoogte te stellen van hun situatie.

Veel werknemers zijn terughoudend uit vrees voor hun positie, of omdat ze de werkgever niet lastig willen vallen met hun persoonlijke kwesties. Hoogendijk: “Ze menen dat het een privézaak is waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn. En sommige mantelzorgers vertellen het niet omdat ze bang zijn dat hun contract niet verlengd wordt.” Werkgevers kunnen aan de andere kant ook bang zijn om gevoelige onderwerpen aan te snijden, zegt Hoogendijk. Zij adviseert beide partijen om er op een laagdrempelige manier over te spreken: “Een leidinggevende kan gewoon eens zeggen: ‘Goh, ik hoorde dat het niet zo goed gaat met je moeder.’ Dat komt niet bedreigend over, en het is een opening voor de werknemer om erover te beginnen.”

Flexibeler werken


Slechts een klein deel van de werkende mantelzorgers maakt gebruik van verlof: 7% neemt betaald verlof op, 5% onbetaald verlof. Het SCP stelt dat veel mantelzorgers niet weten dat er speciale regelingen zijn voor zorgverlof en dat er daarom maar weinig mensen gebruik van maken. En dat terwijl de helft aangeeft eigenlijk te weinig tijd te hebben.

Enkele simpele afspraken met de werkgever kunnen al veel verschil maken voor de meeste mantelzorgers, zegt Hoogendijk. “Flexibiliteit is daarbij het sleutelwoord: dat iemand iets later mag beginnen of dat collega’s even invallen wanneer hij tussendoor weg moet.” En zelfs als flexibele uren niet mogelijk zijn: alleen al het feit dat het onderwerp bespreekbaar is, kan mantelzorgers opluchten. Zo’n drie kwart van de mantelzorgende werknemers die op hun werk vertellen over hun zorgactiviteiten, geeft aan begrip te ervaren van collega’s en leidinggevenden.