Sollicitatiegesprek? Doe je voordeel met deze expert-tips van recruiters

19-04-2016 Redactie vacatures.nl
De recruiter ziet alle kandidaten in een sollicitatieprocedure voorbijkomen: de absolute toppers, de hopeloze gevallen en alles ertussenin. Dus bij wie kun je nu beter zijn voor wat goede sollicitatietips? Vacatures.nl vroeg drie recruiters naar hun beste tips en hun grootste afknappers bij sollicitatiegesprekken .



Voorbereiding essentieel


De grootste fout die je kunt maken als kandidaat, daarover zijn de recruiters in ons panel opvallend eensgezind. Een slechte voorbereiding is tijdens een gesprek nauwelijks meer goed te maken, vinden ze alle drie. Chianne Horsten, HR-adviseur bij communicatiespecialist Ask Roger: “De grootste afknapper is voor mij als iemand zich niet goed heeft ingelezen over ons bedrijf en eigenlijk niet weet wat we als organisatie doen. Je hoeft echt niet in detail te weten wat voor diensten we allemaal aanbieden, maar in grote lijnen moet je wel snappen waar we ons de hele dag mee bezighouden.”

Ook Jacco Valkenburg, recruitment architect bij Recruit2, verwacht op z’n minst dat een kandidaat goed beslagen ten ijs komt. “Slechte voorbereiding is een echte afknapper. Je weet dat een selecteur vragen gaat stellen over je motivatie en waarom jij de beste persoon bent om hen te helpen met hun probleem, de achterliggende reden van de vacature. Kom dus goed voorbereid op gesprek.” In een sollicitatiegesprek, zo legt Valkenburg uit, wisselen beide partijen informatie uit om een goede afweging te kunnen maken: zal men succesvol zijn in de baan of niet? “Dat vereist een proactieve en onderzoekende houding van sollicitanten.”

En die voorbereiding kan deels al heel simpel zijn, vindt Felix de Bruin, recruitment consultant bij Transparant Recruitment: “Een schrijfblok met wat vragen over de functie en het bedrijf, een klein beetje vooronderzoek door de website door te nemen.” Horsten sluit zich daarbij aan: “Tijdens een gesprek vraag ik ook altijd of iemand op onze website heeft gekeken. Als het antwoord dan ‘nee’ is, staat iemand al met 1-0 achter. Of eigenlijk met 10-0.”

De gouden tips


Behalve naar de ergste afknapper, vroegen we de recruiters naar hun gouden tip voor kandidaten die op gesprek gaan. De Bruin raadt iedere kandidaat aan te zorgen voor een krachtig statement om zichzelf te definiëren. “Maak een elevator pitch over jezelf, zodat je je in één minuut kan presenteren en verkopen.” Denk hier van tevoren goed over na, zodat je jouw sterke punten en toegevoegde waarde kort en samenhangend kunt overbrengen. En oefen je pitch, zodat deze tijdens het gesprek vloeiend uit je mond komt. “Overigens is je elevator pitch niet iets wat je één keer maakt een daarna blijft herhalen,” stelt De Bruin. “Pas je verhaal regelmatig aan op basis van zelfreflectie.”

Valkenburgs gouden tip is om zoveel mogelijk gebruik te maken van je netwerk. “Zo kun je meer kennis vergaren over de functie, het team, de organisatie en de branche waar je solliciteert, zodat je optimaal voorbereid aan een gesprek begint.” Deze voorbereiding vertaalt zich weer in een zelfverzekerd verhaal, waardoor je overtuigender overkomt.

Maar met een sterk en overtuigend verhaal ben je er nog niet, waarschuwt Horsten. Het succes van je sollicitatiegesprek valt of staat namelijk met de eerste indruk die je maakt. “Mijn tip: doe alles voor een goede eerste indruk. Zorg dat je er representatief uitziet, geef een goede handdruk bij de kennismaking en glimlach.” Ook kleding kan een belangrijke rol spelen en daar komt weer een stukje voorbereiding om de hoek kijken. “Probeer te achterhalen wat de kledingvoorschriften zijn binnen het bedrijf en pas je outfit hierop aan." Toch blijft het allerbelangrijkste volgens Horsten je uitstraling: “Het voornaamste criterium is voor mij of iemand plezier uitstraalt.” Ze vat de simpelste en misschien wel belangrijkste tip samen in één woord: “Glimlach!”



------
Met dank aan het recruiterspanel:

Chianne Horsten, HR-adviseur bij Ask Roger!

Jacco Valkenburg, recruitment architect bij Recruit2

Felix de Bruin, recruitment consultant bij Transparant Recruitment