Big data als vervanger van sollicitatiegesprek

25-03-2016 Redactie vacatures.nl
Het voeren van sollicitatiegesprekken zou weleens overbodig kunnen worden. Colin Lee, promovendus aan de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit), ontwikkelde een algoritme waarmee hij met bijna 70% zekerheid kan voorspellen voor welke kandidaat een werkgever of recruiter gaat kiezen.



441.000 cv’s en brieven


Lee analyseerde voor zijn onderzoek meer dan 441.000 sollicitaties die daadwerkelijk door recruiters zijn beoordeeld. Hiermee kon hij nagaan wat zij echt belangrijk vinden – en niet alleen wat zij
zeggen
belangrijk te vinden. Bij een reguliere sollicitatie met cv en motivatiebrief levert Lee’s algoritme een nauwkeurigheid van 69% op. Gaat het alleen om een cv, dan loopt deze op tot zelfs 81%.

Werkervaring en leeftijd


“Belangrijke voorspellers zijn relevantie van de werkervaring en het aantal dienstjaren,” aldus Lee. “Je kunt die samenvoegen in een formule, en zo de beste match bepalen.”
Behalve werkervaring blijkt ook de leeftijd van de kandidaat een factor van belang, al zullen recruiters dat niet snel toegeven. Het opleidingsniveau van de kandidaat en de relevantie van diens opleiding blijken in de praktijk niet veel invloed te hebben op het keuzeproces.

Nieuwe beroepen


Ook voor nieuwe functies, bijvoorbeeld in een innovatie sector als de ICT, kan Lee’s model bepalen welke kandidaten het meest geschikt zijn. Het enige wat hiervoor nodig is, is een beschrijving van de belangrijkste rollen binnen de functie. Van daaruit voorspelt het algoritme welke kandidaten de grootste kans hebben om geselecteerd te worden.

Privacy-issues


Op dit moment maken veel bedrijven al gebruik van wervingssoftware. Vooral grote uitzendbureaus als Adecco, Randstad en USG gebruiken een zogeheten ATS (applicant tracking system) om een eerste schifting te maken. Het is niet zozeer de techniek die een verdere toepassing van big data in de weg staat, maar vooral de privacywetgeving. Volgens Jan van Goch van Connexys, producent van wervingssoftware, maken bedrijven zich zorgen om privacykwesties: “Een deel is bang om aangeklaagd te worden op het moment dat het op straat komt te liggen, des te meer sinds de wetgeving voor dataopslag is aangescherpt.”