Kinderen willen het liefst dierenarts, leraar of politieagent worden

24-03-2016 Redactie vacatures.nl
Dierenarts , leraar en politieagent zijn de populairste beroepen bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Dat blijkt uit een enquête van marktonderzoeksbureau Kien, dat ruim duizend kinderen tussen de zes en twaalf jaar ondervroeg. Het onderzoek vond plaats in het kader van de zogeheten Leuk Leren Week, die vandaag tot een einde komt.



Vloggers en juffen


Behalve toekomstige dierenartsen, onderwijzers en agenten lopen er op de basischool ook veel kinderen rond die graag uitvinder, danser of vlogger willen worden. Een beroep dat vrijwel alleen door jongens wordt genoemd, is dat van profvoetballer: meer dan de helft geeft aan een carrière als voetbalprof na te streven. Onder meisjes is het vak van juf opvallend populair.

Beroep moet ‘leuk’ zijn


Kinderen kiezen vooral voor een beroep omdat het ze ‘leuk’ lijkt: voor 81% van hen is dit de belangrijkste overweging. Ook ‘ergens goed in zijn’ en ‘mensen of dieren willen helpen’ zijn veelgenoemde redenen. Gevraagd naar hun favoriete schoolvak noemen de meeste leerlingen gym. Op gepaste afstand volgen tekenen (vooral bij meisjes populair) en rekenen (populairder onder jongens).