Schaarste op de arbeidsmarkt - of zijn werkgevers te kritisch?

21-03-2016 Redactie vacatures.nl
Het aantal vacatures is in zeven jaar niet zo groot geweest als op dit moment, zo kopte de Volkskrant dit weekend. Vooral in de ICT en de techniek zijn gekwalificeerde kandidaten steeds schaarser. Toch worden er in dezelfde krant ook vraagtekens bij deze schaarste geplaatst: volgens arbeidseconoom Ronald Dekker vragen bedrijven vaak te veel van een kandidaat.



Specialisten platgebeld


Onderzoeksbureau Intelligence Group ondervroeg 16.000 werknemers naar hun ervaringen op het gebied van werving. Bijna vier op de tien geeft aan het afgelopen jaar gebeld te zijn door een ander bedrijf dat naar hun diensten informeerde. Van de programmeurs wordt zelfs 38% minstens eens per week benaderd voor een nieuwe baan. Ook technische vaklui, zoals CNC-draaiers , lassers en loodgieters , zijn zeer gewild. “Geef mij twintig loodgieters en ik heb ze maandag allemaal geplaatst,” stelt Jos Tunderman van V-NOM, gespecialiseerd in de werving van technici.

‘Schaarste valt mee’


Werkgevers mogen dan moeite hebben geschikt personeel te vinden, in veel gevallen kunnen ze dit ook zichzelf aanrekenen. Dat vindt in elk geval Ronald Dekker, als arbeidseconoom verbonden aan de Universiteit Tilburg. “Natuurlijk geloof ik dat sommige werkgevers moeite hebben goede kandidaten te vinden,” vertelt hij in de Volkskrant. “Maar misschien moeten ze dan genoegen nemen met een schaap met vier poten in plaats van vijf.” Ook kunnen bedrijven er meer aan doen om goede kandidaten te verleiden, door bijvoorbeeld een betere beloning te bieden of meer vastigheid.

Dekker: “Als een werkgever bepaalde groepen personeel niet snel genoeg en onder de juiste voorwaarden kan vinden, heeft hij vaak de neiging die schaars te noemen. Dat betekent niet per se dat deze groepen ook echt schaars zijn. Misschien willen ze alleen niet voor de werkgever in kwestie werken.” Daarnaast valt het Dekker op dat veel bedrijven afwachtend zijn en te veel naar de overheid kijken. Een goed voorbeeld van een bedrijf dat zelf het heft in handen heeft genomen, is volgens hem Tata Steel. Zij zagen aankomen dat er een tekort zou ontstaan aan procesoperators en speelden daarop in door samen met een ROC een nieuwe opleiding te starten.