UWV: grafische sector onder druk

15-03-2016 Redactie vacatures.nl
De arbeidsmarktkansen in de grafische sector zijn weinig rooskleurig, zo stelt het UWV vandaag in een sectoranalyse. Van de 45.000 arbeidsplaatsen in 2004 was tien jaar later nog iets meer dan de helft over (24.000). Kansen voor grafische professionals liggen volgens het UWV vooral in technische functies buiten de eigen sector.



Dalende werkgelegenheid


Sinds de jaren negentig daalt de werkgelegenheid in de sector grafimedia, waarin bijvoorbeeld dtp’ers , grafisch vormgevers en drukkers werkzaam zijn. Als gevolg van digitalisering en is er de laatste decennia steeds minder vraag naar drukwerk; een ontwikkeling die alleen maar werd versterkt door de economische crisis. Het aantal ww-uitkeringen in de sector is de afgelopen jaren opgelopen. Per honderd dienstverbanden telde de grafimedia eind 2015 zestien ww-uitkeringen, terwijl het gemiddelde over alle sectoren op zes ligt.

Kansen buiten grafimedia


Het UWV ziet wel kansen voor grafische professionals buiten de eigen sector. Zo zouden nabewerkers en drukkers volgens de uitkeringsinstantie aan de slag kunnen als productiemedewerker of zouden ze zich kunnen laten omscholen tot bijvoorbeeld CNC-draaier of procesoperator. Voor vormgevers en dtp’ers ziet het UWV kansen in de ICT, onder meer als systeemanalist of developer.

Toekomstig tekort


Ondanks de forse terugloop in werkgelegenheid voorziet het UWV op termijn een tekort aan goed geschoolde grafische professionals. Het aantal mbo’ers dat een grafische opleiding volgt is in vier jaar tijd namelijk sterk gedaald: stonden er in het schooljaar 2010-2011 nog 1.300 studenten ingeschreven voor een grafische mbo-opleiding, in 2014-2015 waren dit er nog 100.