Hoogleraren: geef nieuwe flexwet een kans

14-03-2016 Redactie vacatures.nl
Een groep hoogleraren en docenten arbeidsrecht heeft in twee opinieartikelen een lans gebroken voor de nieuwe flexwet. De schrijvers erkennen in de Volkskrant en NRC Next dat de Wet werk en zekerheid (Wwz) niet perfect is, maar roepen critici op om de plannen van minister Asscher een eerlijke kans te geven.



Kritiek op flexwet


De afgelopen maanden klonk er veel kritiek op Asschers wet , met name uit de hoek van werkgevers en juristen. Zij claimen dat de flexwet ervoor zorgt dat werkgevers juist minder vaste overeenkomsten aangaan en dat het bovendien een stuk moeilijker is geworden om personeel te ontslaan. Dit laatste leidt er weer toe dat zij voorzichtiger worden in het aanbieden van vaste contracten.

Uitgangspunten in orde


De hoogleraren beamen dat de flexwet nog niet optimaal functioneert, maar staan wel achter de kern ervan. "Er moet nog aan de nieuwe wet gesleuteld worden, maar de uitgangspunten - beperking van flexarbeid en geen ontslag zonder redelijke grond - onderschrijven wij,” zo stellen zij in NRC Next. De arbeidsrechtdeskundigen verwachten dat de nieuwe wet kan bijdragen aan een evenwichtige en eerlijke arbeidsmarkt. “Werknemers zijn geen wegwerpartikel. Stabielere banen hebben een positief effect op productiviteit en innovatie, twee factoren waarop Nederland de afgelopen jaren is gaan achterlopen op de meeste omliggende landen.”

Verbeterpunten


Minister Asscher liet eerder al weten bereid te zijn de wet op bepaalde punten aan te passen, nadat hij in de Kamer de nodige kritiek op zijn plannen had gekregen. Hij riep sociale partners op om verbeterpunten aan te dragen en bestudeerde maatoplossingen voor seizoensarbeiders. Mede dankzij de steunbetuiging van de hoogleraren lijkt het er vooralsnog niet op dat de Wet werk en zekerheid ‘zijn langste tijd heeft gehad’, zoals het Algemeen Dagblad begin deze maand kopte.