TNO: agressie op werk serieuze bedreiging voor werknemers

02-03-2016 Redactie vacatures.nl
Verzuim ten gevolge van agressie op het werk kost werkgevers jaarlijks 2,1 miljard euro, zo blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut TNO. Meer dan anderhalf miljoen Nederlanders waren in 2014 slachtoffer van agressie bij contacten met externen, zoals klanten, patiënten, passagiers of leerlingen.



Intimidatie en pesten


Vooral intimidatie vormt een grote kostenpost. Het gaat hierbij niet alleen om intimidatie door de genoemde externen, maar ook door collega’s en leidinggevenden. Volgens TNO leidt deze vorm van agressie ertoe dat werknemers meer verzuimdagen opnemen. Omdat het vaak om werknemers met relatief hoge salarissen gaat, lopen de kosten snel op. Het aantal werknemers dat te maken heeft met gewelddadigheden is al jaren stabiel, zo stelt TNO.

Gezondheidszorg en verpleging


In de sectoren gezondheidszorg en verpleging lopen werknemers het grootste risico om met agressie in aanraking te komen. Meer dan de helft van het personeel in deze sectoren is in 2014 geconfronteerd met vormen van agressie. Ook in de detailhandel en het onroerend goed komt intimidatie relatief vaak voor.

Publieke taken


Eerder dit jaar meldde TNO in de ‘Monitor Veilige Publieke Taak 2015’ dat ruim één op de drie werknemers met een publieke taak in 2014 werd geconfronteerd met agressie en geweld. Ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) kondigden daarop actie aan om geweld tegen overheidspersoneel terug te dringen. Een kwart van de werknemers gaf in het onderzoek aan dat ze vinden dat werkgevers (meer) maatregelen zouden moeten treffen tegen geweld en agressie.