Deeltijdbanen en flexwerken in opkomst

24-02-2016 Redactie vacatures.nl
Voltijdbanen maken steeds vaker plaats voor deeltijdbanen, meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) vandaag. Ook wordt er meer en meer flexibel gewerkt.Minder vaste banen

Waar in 2005 nog 21% van de werkzoekenden een vaste baan vond, was dat afgelopen jaar slechts 12%. Ook is er 7% meer flexibel werk dan tien jaar geleden en gingen er meer mensen voor zichzelf werken. In 2005 ging 13% als zelfstandige aan de slag, tien jaar later was dit teruggelopen tot 16%.

Door deze trend wordt het angstbeeld van een leven lang flexwerken voor steeds meer mensen werkelijkheid, stelt CNV-voorzitter Maurice Limmen. Een baan geeft volgens hem steeds minder vertrouwen om bijvoorbeeld een huis te kopen of een opleiding te volgen.

Verdeling naar branche

In welke branche iemand werk vindt, hangt traditioneel sterk samen met het opleidingsniveau. Deze brancheverdeling is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. Onder de mensen die vorig jaar een baan vonden, waren relatief veel schoonmakers – vooral onder middelbaar- en lageropgeleiden. Daarnaast gingen veel mensen met een middelbare opleiding aan de slag in de kinderopvang en de detailhandel . Veel hogeropgeleiden vonden een baan als administratief medewerker , terwijl ook in het onderwijs en de zorg- en welzijnsbranche relatief veel hogeropgeleiden werk vonden.