Tien miljoen banen: sterkste groei in ruim vier jaar

12-02-2016 Redactie vacatures.nl
Nederland heeft een mijlpaal bereikt van tien miljoen banen: het hoogste aantal ooit. Dit wordt deels verklaard door de zeer sterke banengroei in het vierde kwartaal van 2015. Dat meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) in een bijeenkomst over de Staat van de Economie in 2015.



Ongekende banengroei

Het aantal banen is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 48.000 toegenomen; zo’n sterke banengroei heeft Nederland in ruim vier jaar niet gekend. Vooral de werkgelegenheid in de uitzendbranche nam in het vierde kwartaal sterk toe, met 20.000 banen.

De werkgelegenheid laat al langere tijd een stijgende lijn zien: dit is het tiende opeenvolgende kwartaal dat het aantal vacatures stijgt. In de bedrijfstakken handel , vervoer en horeca steeg het aantal banen het sterkst. Ook in de zakelijke dienstverlening zet de stijging van het aantal banen zich onverminderd voort.

Ook voor mensen die al langere tijd zonder baan zitten, is er hoopvol nieuws. Het aantal langdurig werklozen was in het laatste kwartaal van 2015 bijna 30.000 minder dan een jaar daarvoor. De totale werkloosheid neemt sinds 2014 ieder kwartaal af.

Opmars van zzp’ers

Het aantal zelfstandigen neemt al jarenlang toe en ook tussen oktober en december 2015 kwamen er weer 5.000 zelfstandigenbanen bij. In totaal staat de teller nu op 2,1 miljoen zelfstandigen, waarmee één op de vijf banen in Nederland een zelfstandigenbanen is.

De toename van het aantal zelfstandigenbanen wordt vooral verklaard door de groei van het aantal zzp’ers. Met name kappers, schoonheidsspecialisten, bedrijfskundigen en softwareontwikkelaars werken vaak als zelfstandige zonder personeel.

Herstellende economie

De gunstige cijfers op de arbeidsmarkt zijn mede te danken aan de Nederlandse economie die zich langzaam maar zeker lijkt te herstellen. Volgens het CBS is het beeld van de conjunctuur in februari wederom iets beter dan in de vorige maanden.

De economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,3% toegenomen ten opzichte van het kwartaal daarvoor, met name door toegenomen investeringen en export. De totale groei van de economie in 2015 was 1,9%.