Oordeel over sollicitant binnen een kwartier gevormd

08-02-2016 Redactie vacatures.nl
Bij de meeste sollicitatiegesprekken heeft de afnemer al binnen een kwartier zijn oordeel klaar. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd door het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Journal of Occupational and Organizational Psychology.



60% heeft aan kwartier genoeg


Onderzoekers Rachel Frieder, Chad Van Iddekinge en Patrick Raymark bestudeerden de besluitvorming bij een kleine zevenhonderd sollicitatiegesprekken. 5% van de interviewers blijkt al binnen één minuut genoeg te weten om een beslissing te kunnen nemen. Een kwart komt binnen vijf minuten tot een oordeel, terwijl 30% een kwartier nodig heeft. Al met al heeft dus zo’n 60% in het eerste kwartier een besluit genomen.

Ervaren interviewers sneller klaar


Mensen die meer ervaringen hebben in het afnemen van sollicitatiegesprekken hebben hun oordeel sneller gevormd, zo blijkt eveneens uit het onderzoek. Ook afnemers die tijdens het gesprek uitgebreide aantekeningen maken, nemen eerder een besluit. Een gestructureerde aanpak, bijvoorbeeld met een standaard vragenlijst, zorgt juist weer voor tragere besluitvorming.

Wat kun je doen als sollicitant?


Als sollicitant heb je maar weinig invloed op de snelheid waarmee een beslissing wordt genomen. Mocht je echter zelf het tijdstip van je gesprek kunnen kiezen, dan kan het voordelig zijn om vroeger op de dag af te spreken. De interviewers nemen namelijk meer tijd voor hun keuze bij de eerste gesprekken die ze op een dag voeren. Naarmate de dag vordert worden de beslissingen sneller genomen en heb je dus als kandidaat minder tijd om een goede indruk achter te laten.