Mag een werkgever informeren naar de gezondheid van sollicitanten?

21-01-2016 Redactie vacatures.nl
Veel werkgevers vragen tijdens sollicitatieprocedures naar de gezondheid van de kandidaat, zo meldt de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) deze week. Het stellen van dergelijke vragen is echter niet toegestaan. De commissie, onderdeel van de Sociaal-Economische Raad (SER), roept werkgevers dan ook op de procedure aan te passen.



Werkgevers onbekend met de wet


Op basis van de ‘Wet op medische keuringen’ mag uitsluitend een bedrijfsarts gezondheidsvragen stellen aan werknemers of sollicitanten. Toch komt het regelmatig voor dat werkgevers dit soort vragen stellen middels een sollicitatieformulier. “De CKA gaat ervan uit dat dit met onbekendheid met de wet te maken heeft,” aldus een woordvoerder van de SER.

Wat mag een werkgever vragen?


De werkgever mag alleen vragen stellen die relevant zijn voor de bewuste functie. Vragen die betrekking hebben op gezinsomstandigheden, zwangerschap of een eventuele kinderwens zijn verboden. Informeren naar de gezondheid is alleen toegestaan wanneer er een medische keuring aan de sollicitatie is verbonden. Deze keuring dient al in de vacature te worden aangekondigd.

Overigens is de sollicitant in bepaalde gevallen verplicht de werkgever te informeren over de gezondheid. Deze verplichting geldt alleen wanneer een aandoening problemen kan geven bij de uitoefening van het werk. Vrouwen die zwanger zijn, hoeven dit niet te melden.

Wat kun je als sollicitant doen?


Wie tijdens de sollicitatieprocedure geconfronteerd wordt met gezondheidsvragen, kan hiervan melding maken op de website van het CKA. Vervolgens wijst de commissie de werkgever op diens verantwoordelijkheid. Krijg je tijdens een sollicitatieprocedure een ongepaste vraag, bijvoorbeeld over je kinderwens, geef dan aan dat dit een privékwestie is en dat je die vraag niet kunt beantwoorden.