Topinkomens: vrouwen winnen (langzaam) terrein

15-06-2016 Redactie vacatures.nl
Het aantal vrouwen onder de best verdienende werknemers bij Nederlandse bedrijven is de laatste jaren toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) vandaag presenteert. Hoewel een grote meerderheid van de topverdieners nog altijd man is, winnen de vrouwen langzaam maar zeker terrein.



Voorzichtige opmars


Het CBS bekeek de brutosalarissen van de vijf topverdieners bij de duizend grootste bedrijven van Nederland in 2014. Bijna een op de vijf (19%) is vrouw, terwijl dit vier jaar eerder nog 17% was. Bij de honderd grootste bedrijven is dit percentage iets lager (14% is vrouw), maar ook hier is een stijging waar te nemen: in 2010 was dit 10%. Voor het CBS zijn deze ontwikkelingen reden genoeg om te spreken van een opmars.

Meeste topvrouwen in zorgsector


Bij 86 van de duizend grootste bedrijven is de meerderheid van de vijf topverdieners vrouw. In de meeste gevallen (70%) zijn dit organisaties in de zorgsector. Er zijn zelfs drie bedrijven (alle drie in de zorg) waar de volledige top 5 uit vrouwen bestaat. Hoe hoopvol deze cijfers misschien ook klinken, het komt er nog altijd op neer dat bij 91,4% van de bedrijven de topverdieners overwegend mannen zijn. Bovendien bestaat bij 420 bedrijven de top 5 volledig uit mannen. Hoewel er dus zeker sprake is van een langzame verschuiving, vormen vrouwen onder de topverdieners, zeker buiten de zorg, nog altijd een uitzondering.