ABN AMRO verwacht in 2016 en 2017 groei voor alle sectoren

15-01-2016 Redactie vacatures.nl
De Nederlandse economie zal de komende twee jaar een groei van zo’n 2% doormaken. Dat voorspellen economen van ABN AMRO in een deze week verschenen rapport. Alle sectoren in het bedrijfsleven zullen volgens de bank in 2016 en 2017 groeien. Toch zijn er wel degelijk bedreigingen voor de economie.Groei leunt niet meer op export


Nederland leunde de afgelopen jaren nog sterk op de export, maar de ongeveer 2% groei die de economie in 2015 realiseerde, kwam ook tot stand dankzij een toename van investeringen én consumptie. De laatste twee vormden zelfs een groter aandeel van de groei. Dit is voor een groot deel te danken aan de toegenomen investeringen in de woningmarkt, de gestegen werkgelegenheid en het grotere beschikbare inkomen van consumenten.

Sterkste sectoren


De groei is volgens ABN AMRO het sterkst in de sectoren zakelijke dienstverlening, bouw en TMT (telecom, media en technologie). Voor de bouw houdt de sterke groei vooral verband met de ontwikkeling van de woningbouw, terwijl de utiliteitsbouw en de infrastructuur nog wat achterblijven. De zakelijke dienstverlening en TMT profiteren vooral van het gunstige investeringsklimaat.

Risico’s uit het buitenland


Hoewel de ABN-economen een redelijk stabiele groei verwachten, waarschuwen zij ook voor risico’s. Met name het buitenland vormt een gevaar: het ineenstorten van de Chinese economie zou nadelig kunnen uitpakken voor Nederland. In de eerste plaats vanwege de directe export die wegvalt, maar ook omdat veel Nederlandse ondernemingen fungeren als toeleverancier van Chinese bedrijven die producten ontwikkelen. Daarnaast zouden de dreigende Brexit, de negatieve stemming rond de EU en het toenemende ongemak omtrent migratie een remmende werking op de groei kunnen hebben.

Digitale transformatie vormt een uitdaging


Op dit moment werkt de zogeheten digitale transformatie als katalysator van de innovatie: sectoren veranderen en groeien als gevolg van nieuwe digitale toepassingen. De keerzijde hiervan is dat traditionele retailers het zwaar hebben: zij raken een groot deel van de klandizie kwijt aan online spelers. Maar niet alleen de detailhandel staat voor een uitdaging, zo stelt ABN AMRO. Volgens de bank ontkomt geen sector aan de digitale transformatie, waardoor ieder bedrijf zich zal moeten aanpassen aan de snel veranderende omstandigheden.