Masterstudent voelt zich onvoldoende voorbereid op baan

31-12-2015 Redactie vacatures.nl
Bijna 40% van de Nederlandse masterstudenten voelt zich niet goed genoeg voorbereid op het vinden van een baan. Dit blijkt uit onderzoek van recruitmentorganisatie Business Talent Network, dat ruim tienduizend studenten ondervroeg. Slechts één op de vijf geeft zijn voorbereiding op het werkende leven een 8 of hoger.



Matig vertrouwen in eigen voorbereiding


De masterstudenten werd gevraagd hun voorbereiding op de arbeidsmarkt te beoordelen met een cijfer tussen de 0 en 10. Bijna vier op de tien studenten geven zichzelf hierbij een onvoldoende (een 5 of lager). Studenten aan de universiteit blijken meer vertrouwen te hebben in hun opleiding dan hbo’ers. Ook tussen universiteiten onderling bestaan verschillen: studenten van de Erasmus Universiteit voelen zich het best voorbereid, die van Universiteit Leiden het minst goed.

Vooral vrouwen vinden beginnen moeilijk


Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat mannen zich beter voorbereid voelen dan vrouwen. Waar de mannelijke ondervraagden zichzelf gemiddeld een 6,2 toekennen, komen de vrouwen niet verder dan een 5,6. Vooral de eerste fase van de zoektocht zorgt bij vrouwen voor problemen: bijna de helft heeft geen idee waar te beginnen. Bij mannen geldt dit voor 38%.