Nederlandse werknemers opvallend optimistisch

09-12-2015 Redactie vacatures.nl
Werknemers in Nederland behoren tot de meest optimistische van Europa. Payroll- en HR-dienstverlener ADP verrichtte werknemersonderzoek in acht Europese landen, waarbij de nadruk lag op de toekomst van werk. Niet alleen blijken Nederlanders optimistisch, ze zijn ook nog eens loyaler dan gemiddeld.



Baanzekerheid en carrièrekansen leiden tot optimisme


ADP ondervroeg ruim 11.000 werknemers verdeeld over Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Nederland. In Nederland geeft maar liefst 82% aan met vertrouwen naar de toekomst te kijken, waar het Europese gemiddelde op 77% ligt. Alleen in Duitsland is men nog optimistischer.

Nederlandse werknemers zijn vooral optimistisch vanwege de relatief hoge baanzekerheid (38% ervaart zijn baan als stabiel) en de aanwezigheid van voldoende carrièrekansen (27%). Daarnaast geeft nog eens 27% aan tevreden te zijn met het aanbod van trainings- en ontwikkelingsmogelijkheden.



Nederlanders zijn betrokken en loyaal


Van de acht Europese landen die in het onderzoek zijn meegenomen, beschikt Nederland over de meest betrokken werknemers. 65% van de ondervraagden voelt zich betrokken bij de eigen organisatie, terwijl dit over heel Europa voor 56% van de werknemers geldt. Hierbij vinden Nederlanders vooral waardering van het management en een goed evenwicht tussen werk en privé belangrijk. Ook een veelzijdige invulling van de functie is een belangrijke factor.

De betrokkenheid van Nederlandse werknemers vertaalt zich in een relatief grote loyaliteit: meer dan een derde (36%) is van plan de rest van zijn werkzame leven bij de organisatie te blijven werken. 28% geeft aan plannen te hebben om binnen drie jaar van baan te veranderen.



Aandachtspunten: stress en internationale concurrentie


Hoewel het in verhouding tot de rest van Europa erg meevalt, is stress op het werk volgens ADP toch iets wat meer aandacht van werkgevers verdient. 35% van de Nederlandse werknemers ervaart regelmatig stress op de werkvloer; voor heel Europa is dit percentage 44%. Polen en Duitsland hebben de meeste werknemers die zich met enige regelmaat gestrest voelen.

Iets anders wat de Nederlandse werknemer zorgen baart, is de internationale concurrentie. Slechts 42% voelt zich voorbereid om de concurrentie met andere landen aan te gaan wat betreft business en talent, waar het Europese gemiddelde 50% bedraagt. Het meeste vertrouwen in de eigen concurrentiepositie hebben de Spanjaarden en de Britten (beiden 58%).