Intelligent overkomen? Gebruik simpele woorden

01-12-2015 Redactie vacatures.nl
We kennen allemaal wel de neiging om dure woorden te gebruiken om slimmer over te komen, bijvoorbeeld in een sollicitatiebrief . Deze tactiek lijkt echter overboord te kunnen. De Amerikaanse psycholoog Daniel M. Oppenheimer toont aan dat je slimmer wordt gevonden wanneer je korte en duidelijke woorden gebruikt.



Hoe simpeler, hoe beter


Oppenheimer, ten tijde van het onderzoek verbonden aan Princeton University (New Jersey), legde proefpersonen teksten voor, variërend van filosofische artikelen tot motivatiebrieven. Hij vroeg ze een oordeel te vormen over de kwaliteit hiervan. Bovendien mochten de proefpersonen een inschatting maken van de intelligentie van de schrijver. En wat bleek? Teksten met heldere, korte woorden werden hoger ingeschat dan teksten met moeilijkere woorden. En auteurs die duidelijk en simpel schreven, werden intelligenter gevonden dan collega’s die onnodig moeilijke woorden gebruikten.

Geen Jip en Janneke


Dat helder taalgebruik je intelligenter doet overkomen, betekent niet dat je alleen nog maar in jip-en-janneketaal moet spreken. Oppenheimer pleit er dan ook niet voor om alle complexe woorden te vermijden, eerder om ze alleen te gebruiken wanneer er geen simpel alternatief is. In die zin is de titel van zijn publicatie direct een lichtend voorbeeld: ‘Consequences of Erudite Vernacular Utilized Irrespective of Necessity: Problems with Using Long Words Needlessly’.