Solliciteren via Skype? Zo presenteer je jezelf optimaal!

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Misschien solliciteer je op die droomfunctie in Singapore of New York, misschien heb je te maken met een werkgever die snel een eerste schifting wil maken uit honderden sollicitanten. Hoe dan ook vraagt solliciteren via Skype een andere insteek dan een standaard sollicitatiegesprek. Vacatures.nl geeft tips om je optimaal voor te bereiden op een sollicitatie op afstand.



Test alles

Gedurende het gesprek wil je dat alles soepel werkt, zonder dat je wordt afgeleid door randzaken. Log daarom van tevoren in met Skype en test alles: is het beeld duidelijk, is de geluidskwaliteit goed, is de internetverbinding stabiel en snel? In een Skype-gesprek met een vriend of vriendin kun je nagaan of de ander jou goed verstaat en ziet (en vice versa).

Let er verder op dat je alles wat je nodig hebt tijdens het gesprek (aantekeningen, agenda, cv, etc.) in de buurt hebt. Check ook of alle kabeltjes goed vastzitten en of alle accu’s (laptop, draadloze muis) voldoende opgeladen zijn.

Wees je bewust van je stemgebruik

Omdat je nauwelijks kunt terugvallen op zaken als lichaamstaal en oogcontact, is je stemgebruik bij een Skype-sollicitatie nóg belangrijker dan bij een normaal sollicitatiegesprek. Je hoeft niet je hele manier van praten aan te passen, zolang je maar aan de twee belangrijkste aspecten denkt: rust en melodie.

Het eerste bereik je door iets langzamer te praten dan je normaal zou doen en (al is dat niet makkelijk) zo ontspannen mogelijk te spreken. En het tweede houdt niet in dat je hoeft te zingen, maar wel dat je variatie aanbrengt in toonhoogte. Heb je van jezelf een enigszins monotone stem, overdrijf dan een beetje in je intonatie, alsof je iemand voorleest. Ook hier geldt: oefen het met een goede bekende. En wees voorbereid op keiharde feedback.

Creëer een rustige en professionele omgeving

Probeer voor jezelf een zo rustig mogelijk omgeving te creëren, waarin je niet afgeleid kan worden. Verzoek huisgenoten de deur uit te gaan, zet je telefoon uit en hang zo nodig een ‘niet storen!’- briefje op de deur. Ook op je computerscherm dien je afleiding buiten de deur te houden: meld je dus af van Facebook, Twitter, etc. en zet je Skype-status op ‘offline’ of ‘niet storen’.

Daarnaast dient jouw gehele presentatie, inclusief je directe omgeving, een professionele indruk te maken op je gesprekspartner. Zorg dus voor een neutrale achtergrond, bijvoorbeeld een witte muur of een boekenkast. Voorkom in elk geval een rommelig bureau, schreeuwerige posters of rondslingerende spullen in beeld.

Hang een spiekbriefje op

Je kunt naast je beeldscherm, of op een andere plek die buiten het bereik van de webcam valt, een briefje ophangen met enkele geheugensteuntjes. Zet hier bijvoorbeeld aandachtspunten op die je tijdens het spreken gemakkelijk vergeet, zoals ‘rechtop blijven zitten’ of ‘rustig praten’). Bovendien kun je enkele termen opschrijven die je sowieso wilt benoemen tijdens het gesprek, bijvoorbeeld specifieke werkervaring of belangrijke vaardigheden. Let erop dat je niet naar het briefje gaat zitten staren; hierdoor kun je een afwezige indruk maken op je gesprekspartner. Houd de tekst op het spiekbriefje kort en krachtig.

##En verder:
* Hanteer een professionele gebruikersnaam, liefst met je voor- en achternaam erin.
* Zorg ervoor dat je ruim op tijd klaarzit voor het gesprek.
* Kleed je net zo professioneel als voor een regulier sollicitatiegesprek.
* Houd relevante documenten (cv, sollicitatiebrief, vacaturetekst) binnen handbereik, evenals pen en papier.
* Zet een glas water klaar op je bureau, voor het geval je een droge keel krijgt.
* Wanneer je iets te binnen schiet tijdens het gesprek (bijvoorbeeld een vraag) noteer het dan direct.
* Kijk vrolijk en glimlach van tijd tot tijd (maar pas op: te veel lachen doet weer nerveus aan)
* Onderschat een Skype-interview niet: veel mensen vinden het moeilijker dan een normaal gesprek

Meer tips? Bekijk onze sollicitatiegesprek-pagina !