Mondhygiënisten vinden het snelst een baan

17-08-2015 Redactie vacatures.nl


De gemiddelde mondhygiënist vindt binnen een maand na afstuderen een baan. Daarmee biedt de opleiding Mondzorgkunde de beste vooruitzichten van alle hbo-studies. Dat blijkt uit onderzoek van Vacatures.nl op basis van gegevens van Elsevier. De mondhygiënisten blijken bovendien bijzonder positief over hun functie.



Rendement van sollicitaties

Gemiddeld hebben afgestudeerde mondhygiënisten 0,8 maanden nodig om een baan op niveau te vinden. Logischerwijs sturen zij in deze relatief korte periode ook minder sollicitatiebrieven dan de doorsnee hbo’er (5,1 om 24,7). Daarbij ligt het rendement van hun brieven een flink stuk hoger dan bij andere afgestudeerden: de mondhygiënist mag gemiddeld drie keer op gesprek komen, de gemiddelde hbo’er 4,2 keer. Al met al biedt de opleiding Mondzorgkunde dus een behoorlijk positief vooruitzicht wat betreft de baankansen.



Tevreden met functie

Zijn de mondhygiënisten eenmaal aan het werk, dan bevalt de functie over het algemeen goed. Gemiddeld geeft de startende mondhygiënist zijn functie een 8,2, waar het gemiddelde van alle hbo-starters bijna een punt lager ligt (7,3). Het mag dan ook geen verrassing heten dat slechts 3% van de ondervraagde mondhygiënisten op zoek is naar ander werk. Het gemiddelde onder hbo’ers ligt met 24% beduidend hoger.



Korte werkweek, hoog salaris

Dat mondhygiënisten zo tevreden zijn met hun functie, kan niet helemaal los worden gezien van het salaris. Gemiddeld verdienen ze anderhalf jaar na afstuderen 2900 euro bruto per maand, terwijl het hbo-gemiddelde op 2000 ligt. Bovendien werkt men als mondhygiënist gemiddeld iets meer dan 30 uur in de week (30,3 uur), tegenover een gemiddelde van bijna 36 onder alle hbo-opleidingen (35,9).