Opleiding Verloskunde sluit het best aan op het werk

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De opleiding Verloskunde sluit van alle hbo-opleidingen het best aan op het werk. Dat blijkt uit onderzoek van Vacatures.nl, dat hbo- en wo-opleidingen vergelijkt op basis van gegevens van Elsevier. Afgestudeerden van de opleiding Verloskunde geven de aansluiting van de studie op het werk gemiddeld een 8,1, waar het gemiddelde van hbo-opleidingen op 6,5 ligt.



Aan het werk na afstuderen


Gemiddeld doet een verloskundige er iets meer dan vijf maanden over om na het afstuderen een baan op niveau te bemachtigen, net iets langer dan de gemiddelde hbo’er (4,4). “Dit is opvallend,” stelt Patrick van Gelder, onderzoeker bij Vacatures.nl. “Een relatief groot deel van de verloskundigen hoeft namelijk niet actief op zoek naar vacatures, maar wordt gevraagd vanuit zijn netwerk.” Liefst 42% van de startende verloskundigen wordt benaderd voor een functie; ruim twee keer zo veel als bij de gemiddelde hbo-opleiding (20%). Ook het aantal sollicitaties dat startende verloskundigen versturen (gemiddeld 11,9) ligt onder het hbo-gemiddelde (24,7).



Veel zzp’ers


Wat verder opvalt is dat een relatief groot deel van de verloskundigen (64%) als zzp’er werkt. 26% is in loondienst, 10% heeft een eigen bedrijf met meerdere werknemers of werkt in een familiebedrijf. Gemiddeld over alle hbo-opleidingen is slechts 5% zzp’er; een overgrote meerderheid van 76% is in loondienst.



Veel uren, goed salaris


De gemiddelde verloskundige verdient anderhalf jaar na afstuderen een bruto maandsalaris van 3.575 euro, hetgeen fors hoger is dan het gemiddelde hbo-salaris van 2000 euro bruto per maand. Daar staat tegenover dat verloskundigen ook aanzienlijk meer uren maken per week: 42,4 tegenover 35,9 gemiddeld. Afgaande op het aantal mensen dat ander werk zoekt, hebben verloskundigen het goed naar hun zin: slechts 10% is op zoek naar een andere baan, terwijl dit gemiddeld over alle hbo-opleidingen 24% is.