De opvallendste trends in arbeid

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Vanaf 1 juli treedt de nieuwe ‘Wet werk en zekerheid’ (WWZ) in werking. Maar wat heet nog ‘zekerheid’ op de hedendaagse arbeidsmarkt? Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en onderzoeksinstituut TNO onderzochten de patronen van een continu veranderende arbeidsmarkt. Vacatures.nl zet de belangrijkste trends uit dit onderzoek voor je op een rij.De zelfstandigheid van werknemers neemt af

In alle sectoren neemt de zelfstandigheid die werknemers ervaren af. De grootste dalingen zijn te zien in de zakelijke dienstverlening en het onroerend goed. Gaf in 2007 nog 72% aan veel zelfstandigheid te ervaren, in 2013 is dat gedaald tot 62%.

Het aantal bedrijfsongevallen met letsel daalt

Waar in 2005 nog 3,3% van de bedrijfsongevallen letsel opleverde, is dat in 2013 gedaald tot 2,8%: een daling van maar liefst 15%.

Het nieuwe werken slaat daadwerkelijk aan

Het aantal thuiswerkers is flink toegenomen: in de financiële sector is het tussen 2005 en 2013 zelfs verdubbeld. Ook het openbaar bestuur en de sector communicatie en informatie kennen een grote toename in het aantal thuiswerkers.

Er worden meer reorganisaties doorgevoerd

51% van de werknemers heeft in 2013 een reorganisatie meegemaakt. In 2010 was dit nog 40%. Dit lijkt vooral te komen doordat bedrijven inzien dat er na de economische crisis een nieuwe manier van werken ontstaan is.

De volledige lijst van arbeidstrends is te zien in onderstaande infographic: