Landelijke daling in aantal WW-uitkeringen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het aantal WW-uitkeringen is in april 2015 voor de vierde maal op rij gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Vacatures.nl. Een punt van zorg blijft het aantal mensen in de bijstand, dat in deze maand opnieuw is toegenomen.

Aantal WW-uitkeringen daalt in elke provincie


Gemiddeld hebben de Nederlandse provincies in april 35.223 WW-uitkeringen lopen: een concentratie van 4,8%. Vorig jaar was dit nog 5%. De meeste uitkeringen, in absolute zin, ontvangt men in Zuid-Holland (82.816); de hoogste concentratie is te vinden in Drenthe (5,6%).

De regio Rijnmond noteert de sterkste daling in de concentratie WW-uitkeringen. Waar vorig jaar nog 5,8% van de beroepsbevolking in de WW zat, is dat in 2015 gedaald naar 5,4%. Noord-Holland-Noord heeft als regio de laagste concentratie (3,8%). Dit vinden we ook terug in de cijfers van de provincies, waar Noord-Holland met een concentratie van 4,2% het best presteert. De terugloop in het aantal WW-uitkeringen is landelijk: in elke provincie is het aantal WW’ers in de maand april gedaald. Deze daling is in lijn met het groeiende aantal vacatures.



Minder WW’ers, meer bijstandsgerechtigden


Januari was de eerste maand in lange tijd waarin het totaal aantal WW-uitkeringen lager was dan in het jaar ervoor. Deze positieve trend houdt vooralsnog aan: in alle maanden van 2015 tot nu toe zien we een verbetering ten opzichte van een jaar eerder. In april was de daling het sterkst (4%). Ter vergelijking: in juli 2013 nam het aantal WW-uitkeringen nog met 32% toe.



Waar het aantal werkloosheidsuitkeringen een gunstige ontwikkeling laat zien, blijft het aantal bijstandsuitkeringen zorgelijk. Sinds het begin van de crisis is dit aantal alleen maar toegenomen, met een gemiddelde groei van 1,2% per kwartaal. In absolute zin betekent dit een toename van 318.000 naar 443.000 bijstandsuitkeringen in zeven jaar tijd.